Hej Lukas! Kako ste završili u industriji PropTech?

Oduvek sam imao oštro oko za odličan dizajn enterijera. Tokom univerzitetskih godina bio sam suosnivač kompanije za dizajn enterijera i kao rezultat naišao sam na razne kompanije za prodaju nekretnina i razne izazove sa kojima su se suočavali. U tom kontekstu, u početku sam se ukrštao sa budućim anđeoskim investitorima Spaceflowa, koji su bili aktivni u sektoru dizajna i građevine. Zajedno smo otkrili pravu prirodu nedigitalizovanih svojstava, koja su brzo postala temelj misije Spaceflowa. Odmah sam se navukao i odlučio da nastavim svoju preduzetničku stranu.

Koji problem Spaceflov rešava?

Spaceflov je stvoren kako bi zgrade bile pametnije i orijentisane ka zajednici. Kroz našu mobilnu aplikaciju i program angažovanja u zajednici nudimo jedinstvenu vezu koja na jednom mestu povezuje građevinske usluge, objekte, funkcije pametne zgrade i zajednicu. Najvažniji prioritet gazde je minimiziranje praznog prostora uz istovremeno povećanje vrednosti imovine. Spaceflow rešava ovaj problem jačanjem lojalnosti stanara kroz prilagođeno programiranje i poboljšano iskustvo stanara. To efektivno povećava zadovoljstvo i zadržavanje stanara. Pored toga, pomažemo našim klijentima da upravljaju vrednošću svog prostora pružajući podatke za tačnije donošenje odluka, omogućavajući dodatni prihod od svih transakcija pružanjem građevinske usluge kao usluge zakupca.

Kako se finansira Spaceflow?

Trenutno smo u početnoj fazi finansiranja, seed round. Prošle godine, Spaceflow je prikupio 1,8 miliona dolara u vođenju Credo Ventures-a sa Day One Capital i UP21.

Koja je strategija rasta kompanije Spaceflov?

Trenutno Spaceflow ima najveći broj sprovedenih projekata u Evropi od svih kompanija sa iskustvom stanara. Prošle godine su se naši veliki igrači poput Allianz-a i Erste-a pridružili našoj misiji, što je rezultiralo projektima započetim sa 30 miliona m2 (30 miliona kvadratnih metara). Naša strategija je da razvijemo naše rešenje za čitave portfelje, a ne za pojedinačne zgrade što je trenutni tržišni standard. 2020. godine približavamo se stambenom tržištu gde je uvođenje brzo.  Zapravo se radi o stvaranju tima koji radi zajedno sa našim klijentima. Podrška za lansiranje, ukrcavanje i obuku iz našeg angažmana u zajednici je ključna prednost Spaceflov-a - dugoročno smo u njemu sa svim klijentima. Za naše kupce kombinujemo pravi udeo integracija pametnih zgrada koje pojednostavljuju svakodnevni život, kao što su sistemi za pristup i pravovremeni sadržaj iz upravljanja imovinom i našeg tima za angažovanje u zajednici.

Koji je najteži deo izgradnje, monetizacije Spaceflowa?

Platforme za iskustvo stanara služe kao kišobrani za razne tehnologije. Jedna od naših najvećih prepreka je integracija građevinskih operacija i ekosistema unutar Spaceflowa do te mere da postanu neophodni za svakodnevnu efikasnost i uspeh naših klijenata i svakodnevni alat za naše kupce. Pored toga, tekuća pandemija predstavlja izazov za sve industrije, donoseći nesigurnost na tržište, ali i priliku da se iznajmljivači razbiju i diferenciraju da se istinski istaknu.

Kakve ste uvide o nekretninama i tehnologiji shvatili tokom izgradnje Spaceflowa?

U Spaceflowu se fokusiramo na transformisanje tržišta i pružanje stanarima. To je decenijski proces, od obrazovanja do primene i konačno, standardne prakse. PropTech je izuzetno usitnjeno polje i uvek ga moramo posmatrati iz perspektive čitavog ekosistema - sada shvatamo da je ključ uspeha potpuno integrisano rešenje i što otvorenije. U veoma ometanom vremenu poput ovog, bilo je zanimljivo videti kako se naša kompanija, zajedno sa mnogim drugima, prilagođava novim zahtevima, potrebama i željama. Neprestano radimo na tome da našim stanarima pružimo sigurno iskustvo, bezkontaktne sisteme pristupa, trenutne najave i još mnogo toga. Na kraju, čvrsto se povezujem sa onim što je Rebeca Perez izrazila u vašem intervjuu: „Ne radi se samo o uvođenju i pružanju tehnologije, već o tome da kupci nauče kako da je koriste i integrišu je kao organski deo svog svakodnevnog rada. Uživo.“

Gde možemo da naučimo više o Spaceflowu i povežemo se sa vama?

Možete me pronaći na LinkedIn ili na Spaceflow.io.