Danska reč za ovaj osećaj: „higge“. Opisuje kvalitet udobnosti od vrućine u hladnom vremenu. Povezan je sa zdravljem i užicima - a povremeno se koristi za prodaju debelih vunenih čarapa i tepiha od medveđe kože. „Higge“ je pogodio popularnu kulturu pre nekoliko godina, ali to nije trend koji nestaje. To je način života i estetika.

I to sa dobrim razlogom. Danska je proglašena drugom najsrećnijom zemljom na svetu 2019. godine. Zajednice koje su više nego grupisane kuće svode se na okupljanja suseda, borbu protiv usamljenosti i razmenu iskustava. Kako se naši životi sve više oslanjaju na tehnologiju, a brige ostaju zbog direktnih socijalnih kontakata i grupnih okupljanja, taj osećaj zajednice prebacio se na digitalni sloj. Tehnologija koja povezuje elemente koji dele prostor, uključujući sisteme, ljude i podatke koje generišu, može biti facilitator za sledeći nivo zajednice.

Ne nedostaje rasprava o implikacijama pandemije i sve izolovanijem načinu života na naše mentalno zdravlje. Kako se broj odraslih koji prijavljuju simptome depresije u Sjedinjenim Državama utrostruči tokom pandemije COVID-19, a Danska i dalje pokazuje znatno nižu stopu depresije od ostalih zemalja, stambene zgrade traže načine za borbu protiv usamljenosti bez povećanja rizika od izloženosti. Odgovor je povezivanje ljudi kroz digitalni sloj.

Zgrade su uvek stvarale zajednice, ali spoljni uticaji su to otežavali. „Znajući da su vaši susedi sve ređi, tehnologija postoji da bi premostila taj jaz nudeći jednostavne komunikacione alate“, objasnila je Isabelle Jaconelli, vođa zajednice u Velikoj Britaniji u Spaceflow-u, platformi za iskustvo stanara. „Povezivanje sa komšijom više ne bi trebalo da predstavlja prepreku. To se može učiniti organskim putem aplikacije, pa umesto da nekoga vidite licem u lice, možete da se povežete sa njim gotovo kao početni korak. "

Poput krovnog kišobrana, ove platforme povezuju sisteme, podatke i ljude u zgradama. U tom procesu zgrada postaje zajednica, ali zajednica se proteže dalje od zgrade i uključuje lokalna područja. Postajući digitalni sloj za zgradu i okolna područja, oni koji su uključeni u aplikaciju imaju koristi od nje, ali i neguju njen rast angažovanjem. Aplikacija i korisnici, bilo da žive u zgradi, rade u blizini ili su deo lokalnog preduzeća, razvijaju simbiotski odnos. Na ovom putu ka zajednici (i onom „higge“ osećaju koji svi jurimo), moglo bi se tvrditi da upravnici zgrada moraju da ojačaju svoje veštine upravljanja zajednicom. Ovim pojedincima i timovima trebaju pravi alati kako bi sebi i svojim stanarima život učinili boljim i lakšim.

Stvarno korisničko iskustvo je jednostavno i dostupno svima za upotrebu i upotrebu. Kako angažman raste, korisnici se sve više integrišu u svoju zajednicu i započinju odnose sa ostalim stanarima, kao i sa građevinskim timovima. Takođe stvaraju digitalni prostor za pružanje povratnih informacija menadžerima. Pokazana je snažna korelacija između broja prijatelja u zgradi i namere stanovnika da obnove ugovor o zakupu. Bez prijatelja, samo 29 odsto stanovnika planira obnovu, dok oni sa prijateljem skoče na 38 odsto. Gotovo 50 posto onih sa sedam ili više prijatelja namerava da obnovi. Ova prijateljstva mogu biti inspirisana interakcijom na fidu vesti poput onog koji hostuje Spaceflow. Na primer, Cobblestone upravlja stambenom zgradom od 92 jedinice u Kopenhagenu, gde je podsticanje upotrebe fida vesti bilo deo procesa ulaska korisnika. „Aktivnost na feedu vesti porasla je od postavljanja pitanja i dobijanja lokalnih preporuka do prodaje sofe i pronalaženja nekoga ko bi navodnjavao biljke kad su stanari bili van grada“, rekla je Anna Gafvert Veloso, šef menadžmenta zajednice u Spaceflov-u. „Prerastao je u efikasan i prijateljski ekosistem.“

Međutim, stvaranje dobrih odnosa nije korisno samo za stanare; kada građevinski timovi imaju laku komunikaciju sa stanarima, to može uštedeti vreme za menadžerske timove. Vreme je veoma dragocen resurs za upravnike nekretnina. „Aplikacija ne mora da zahteva više vremena ili napora, ona zahteva promenu režima“, objasnio je Veloso. „Ako čitavu zgradu možete provesti kroz platformu, to štedi vreme i daje menadžerima više vremena za važne stvari poput uspostavljanja odnosa sa stanarima. Ako imate teškog ili nesretnog zakupca, trebat će vam više vremena da riješite problem. "

Platforme za iskustvo stanara su objedinjeno rešenje za mnoge uobičajene izazove i mogućnosti sa kojima se suočavaju timovi za upravljanje i njihovi stanari. Kako su sve karakteristike ili procesi sa kojima se suočavaju stanari u zgradama i staračkim zajednicama prevedeni u digitalni sloj, ovo praktično pojednostavljuje svaki proces i za stanare i za menadžere. Od rezolucija karata do monetizacije zgrada, sistema rezervacija, pametnih karakteristika zgrada i još mnogo toga, ove platforme su bezazlen i održiv način za napredak usvajanjem tehnologije sada i dodavanjem više funkcionalnosti po potrebi.

Krećemo se ka tome da koristimo aplikaciju za sve što radimo. Ako smo gladni, otvaramo telefone da bismo naručili dostavu ili pronašli novi recept. Da li se osećate pod stresom? Za to postoji i aplikacija (mnogi koriste Calm). Ima smisla otići u aplikaciju samo da biste rešili druge probleme poput pregorele sijalice ili rezervirali sobu za sastanke. „Sve zgrade trebaju jedan operativni sistem za svoje stanare. Okupatori ne bi trebalo da skaču između više aplikacija kako bi efikasno koristili svoj prostor ", rekao je Lukas Balik, izvršni direktor kompanije Spaceflov.„ Platforme za iskustvo stanara evoluirale su kao glavni integrator zgrada i sada igraju presudnu ulogu kao kišobran za skoro svaki slučaj upotrebe. zgrada “.

Važno je biti neprestano edukovan o iskustvu stanara i o tome kako je kontekstualno relevantno za upravnike nekretnina i kao konkurentska prednost. Rješavanje izazova i olakšavanje života stanarima i izgradnja timova uz privlačenje i zadržavanje stanovnika racionalan je sljedeći korak. „Ne radi se samo o radu sa zajednicama, već i o radu sa iskustvima. Stanarima pružamo poboljšano životno iskustvo “, rekao je Jaconelli.