Потом ће Београд, четири деценије откако је изграђена кула „Генекс”, досадашњи рекордер, добити највишу стамбено-пословну зграду од 168 метара. Облакодер са 42 спрата биће највиши и у Србији, зваће се кула „Београд”, и у њему ће бити смештени хотел „Сент Риџис”, 222 луксузна стана и ресторан са видиковцем.  

Изградњу куле симболично су, сипајући бетон, почели премијер Србије Александар Вучић и власник „Игл хилса” из Уједињених Арапских Емирата Мухамед Алабар. У темељ нове зграде они су положили и временску капсулу у којој је Вучић, како је рекао, записао речи Шарла де Гола да је боље градити него владати.

 

– Данас правимо још један корак с циљем да део земље који је био знак немара променимо, да почне да привлачи туристе и стране госте, да зарађујемо новац и запошљавамо људе – рекао је Вучић истичући да ће нова кула постати заштитни знак Србије.

 

На простору који су некада, према премијеровим речима, насељавали мишеви, пацови и понека змија, данас се налазе кранови и багери који све више уобличују прве контуре „Београда на води”, стамбено-пословног комплекса од 1,8 милиона квадрата. То би, према обећањима, требало да постане трговинско-туристички центар Балкана и рај за оне који желе да улажу новац, или да се запосле.

 

– Визију није лако прогурати. Неки се смеју, неки не верују, неки говоре да је спрдња. Многи су говорили да је „Београд на води” пусти сан, али сада је јасно да се он остварује – нагласио је Вучић.

 

Напредак „Београда на води”, признаје Алабар, највише је помогла српска администрација.

 

– Послујем у 14 земаља и видим како ваша администрација ради искрено, транспарентно, посвећено и с љубављу према људима. Када упоредимо како градилиште данас изгледа са оним какво је било пре два месеца, видимо колико смо напредовали – истакао је Алабар. Он је поручио да је на овај начин свет дошао у Србију и Београд, али и Србија и Београд у свет и да овај пројекат знатно доприноси бруто националном приходу земље.

 

Ове Алабарове хвале потпуно су разумљиве. Упркос жестоком противљењу стручне јавности која је у више наврата тражила да се обустави прошлог септембра започета градња стамбено-пословног комплекса, једна од најзначајнијих локација у граду претворена је у градилиште захваљујући максималном прилагођавању урбанистичких прописа. Јер, укинути су међународни конкурс за уређење Савског амфитеатра и Студија високих објеката, а пројекат је изузет из Генералног плана Београда, урбанистичког устава престонице.

 

За „Београд на води” израђен је посебан план, а влада је подручје десне савске обале прогласила локацијом од посебног значаја. Донет је и „лекс специјалис”, закон којим је за рачун приватног инвеститора, што је преседан, омогућена експропријација приватног власништва у Савском амфитеатру како би „Београд на води” могао да буде подигнут.

 

Прва фаза „Београда на води”, у којој ће бити подигнута четири објекта: две стамбене зграде, кула „Београд”, хотел „W Београд” и тржни центар од 140.000 квадрата, требало би да буде окончана 2019. Тих 300.000 квадрата вредни су 300 милиона евра, а у наредних тридесетак година требало би да буде саграђено још 1,8 милиона квадрата чија је вредност процењена на 3,5 милијарди евра.

 

За реализацију пројекта за који противници тврде да је финансијски више штетан него користан за Србију треба да се изместе Аутобуска, Железничка и „Ластина” станица, заврши „Прокоп” и среди путничко-техничка станица у Земуну, изгради део јужне обилазнице око Београда са мостом код Винче и друмско-железничко-речни терминал у Батајници.   

 

Епидемија полагања темеља

 

Док се на друштвеним мрежама у полушали предлаже постављање камена темељца за изградњу фабрике камења темељаца у Београду, градоначелник Синиша Мали каже да „епидемија” отварања градилишта у априлу нема везе са изборном кампањом, већ са природним почетком грађевинске сезоне.

 

После отварања радова на фабрици „Меита” у Обреновцу, робној кући „Икеа” и кули „Београд”, сезона полагања темеља наставља се сутра отварањем градилишта хотела „Хилтон” и следеће недеље када ће почети да се гради и трговински ланац „Лидл”.

 

Основне карактеристике:

 

168 метара висина

 

42 спрата

 

222 луксузна стана

 

хотел

 

ресторан са видиковцем

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.politika.rs/