За тај пројекат, на скоро милион квадрата код Саве, стигле су три понуде, а једна од њих је од компаније Игл Хилс из Абу Дабија, која стоји иза пројекта „Београд на води”, преноси Јутарњи лист.

Како се наводи, ту компанију представља грађевински тајкун Мохамед Алабар, оснивач компаније „Емар пропертиз” која је, између осталог, власник Бурџ Калифе и Дубаи Мола, чији су представници већ раније били на састанцима у Градској управи.

Друга понуда стигла је из више извора – једног конзорцијума из Швајцарске, а трећа је стигла поштом касно послеподне.

У загребачкој градској управи кажу да је тај број понуда очекиван, с обзиром да су потенцијални инвеститори своја писма намере морали да сроче за мање од 15 дана.

Јавни позив потенцијалним инвеститорима за учествовање у развоју и реализацији пројекта „град у граду”, којем је циљ преображај простора Загребачког велесајма и Хиподрома у „ново иновативно градско подручје, мешовитих и разноврсних комплементарних намена”, расписан је 15. фебруара и трајао је до 1. марта.

У обзир су узимане само оне компаније чија укупна инвестицијска вредност реализованих пројеката не сме да буде мања од 500 милиона евра, с тиме да пројекти морају бити слични оном у Бандићевом јавном позиву, и то у посљедњих пет година.

На овакав позив у Загребу су се одлучили након што је током прошле године одржано неколико састанака с инвеститорима с Блиског истока који су тражили локације за веће инвестиције, а као један од предлога који се нашао на столу био је онај који се гради у главном граду Србије Београд на води.

Инвеститор тог пројекта је компанија Игл Хилс која је још крајем прошле године у Загребу тражила партнере за представљање различитих пројеката у Хрватској, наводи „Јутарњи”, а преноси Танјуг.

Нови град требало би да има стамбене и пословне зграде, шеталишта, паркове, нове саобраћајнице, шопинг-центре, угоститељске објекте, али и многе друштвене просторе за грађане.

 

(izvor: Politika)