Zbog širenja "Beograda na vodi", kompanije koje su ovde imale svoje lokale počele su da ih prazne. Izložbeni salon fabrike nameštaja Matis već je razmontiran, a 31. januara 2019. vrata zatvara i Home plus.

- Tačno je da zatvaramo salon zbog širenja „Beograda na vodi" - kaže za Novosti Viktor Čalovski, generalni direktor ovog lanca. - Naša firma je imala višegodišnji ugovor o zakupu objekta kod Eurosan real estate. Zakup nam je otkazan zbog ovog razloga, a novi prodajni salon otvaramo u tržnom centru „Ada mol", kada bude izgrađen.

Zgrada „Jugošpeda" (screenshot Google Maps)

Objekat nekadašnjeg prevozničkog giganta Jugošpeda, odnosno bivša fabrika hartije koju je podigao industrijalac Milan Vapa 1924. godine, pre šest godina postao je spomenik kulture. U njemu se nalazi nekoliko firmi, koje će sada morati da budu izmeštene. Pre tačno godinu dana Novosti su pisale da će zdanje biti obnovljeno. Tadašnji prvi čovek prestonice Siniša Mali kazao je da će zgradama „Jugošpeda" i „Bigza" biti vraćen stari sjaj.

Tako bi, u sklopu „Beograda na vodi", osim „Geozavoda" i bivše Glavne železničke stanice, trebalo da se nađu i hotel „Bristol" i zgrada „Jugošpeda". Da podsetimo, Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove grada Beograda još 2016. eksproprisao je zgrade „Simpa" i slovenačke „Iskre" u Ulici Hadži Nikole Živkovića 2 i 6, koje su prešle u ruke preduzeća „Beograd na vodi".

Projekat postrojenja fabrike hartije uradio je arhitekta Karl Haniš, dok je nadzor nad zidanjem vodio domaći inženjer Vladimir Bilinski. U prostranoj zgradi nalazila su se odeljenja namenjena proizvodnji i skladištenju hartije, kao i biro vlasnika, kuhinja i trpezarija, radnička ambulanta i sobe za odmor. Kao prva fabrika namenski građena za industrijsku proizvodnju papira, pune tri decenije bila je i jedina fabrika te vrste u Srbiji. Danas je jedna od najočuvanijih i najznačajnijih objekata industrijske arhitekture u Beogradu i Srbiji.

 

(izvor: gradjevinarstvo, fotografija: N1 info)