Ukupan obim transakcija za Q4 2022. u Beogradu iznosio je 826,4 miliona evra, što predstavlja povećanje od oko 53% u odnosu na ukupan iznos od 541,2 miliona evra koji je registrovan u istom kvartalu prethodne godine. Ovo je ujedno i rekordan kvartal po ukupnom iznosu koji je urošen na stanove u jednom kvartalu.

 

 

Prosečna cena novoizgrađenih i polovnih kuća u Beogradu (€ po m2)

Ključni zaključci:

1. Iz statističkih parametara se čini da je bilans pomeren u korist investicionih kupaca iz više razloga. 75% svih transakcija obavljeno je u gotovini, dok su 25% bili kupci kredita. U većini kvartala oko 70% su gotovinske transakcije. U novogradnji je bilo više transakcija u odnosu na stare objekte, što uglavnom nije slučaj, a investitore u najvećoj meri privlači novogradnja. Četvrti kvartal je period kada je registrovan porast transakcija kupaca iz dijaspore koji se vraćaju kući za praznike.

2. Rekordan obim transakcija zabeležen je za garažna mesta: 60 ​​miliona evra u Beogradu i Novom Sadu. Garaže su postale investicioni proizvod iz više razloga: ukupna cena karata za stan u Beogradu postaje previsoka i ima dosta investitora koji imaju 50-100 hiljada da ulože u nekretnine, a garaže ne zahtevaju ponovno ulaganje u održavanje .

3. Jasno je da je povećanje obima jednim delom uzrokovano višim cenama zakupa, kao rezultat priliva ruskih i ukrajinskih stanovnika. Nije jasno da li neki od ovih investitora misle da je ovo trajno stanje i da će povratiti uloženo za 10-12 godina ili shvataju da je ovo privremeno stanje i da će povraćaj ulaganja biti veći samo u nekom periodu, dok ova situacija traje. Bilo kako bilo, evidentno je da postoji uverenost da će uvek moći da preprodaju svoje stanove po istoj ili većoj ceni i da će uvek moći da nađu zakupca, pa je njihovo poverenje u nekretnine u Beogradu nepokolebljivo i nove brojke to potvrđuju.

4. Biće interesantno videti da li će se ljudi koji učestvuju u razvoju prilagoditi ovim trendovima i izgraditi dodatne nivoe garaža s obzirom na to da sa ovim cenama garaža mogu ostvariti profit na -2 i -3 nivoa, što ranije nije bio slučaj. Više parking mesta omogućiće im stvaranje većeg broja manjih stanova, kako je za zoniranje potreban određen broj parking mesta po stambenoj jedinici.

 

Izvor: Property-Forum.eu