Unutrašnjost zgrade biće potpuno renovirana, ali će enterijer i dalje krasiti njegova monumentalnost i industrijski stil.

BEOGRAD - Rekonstrukcija zgrade BIGZ-a ušla je u pripremnu fazu, a u narednih godinu dana ovo monumentalno zdanje biće transformisano u multifunkcionalni poslovni prostor A klase.

Svojom veličinom i kompleksnošću predstavlja jedan od najvećih projekata rekonstrukcije zgrade pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, koji je do sada realizovan na našim prostorima.

Nekadašnja najveća štamparija na Balkanu BIGZ, postala je vlašnistvo kompanije “Marera Real Estate”, koja sa partnerskom firmom “Aleksandar gradnja” realizuje investiciju u obnovu i prenamenu objekta vrednu 20 miliona evra, objavio je Beobuild.

Radovi na obimnoj rekonstrukciji nedavno su otpočeli inicijalnim radovima na raščišćavanju terena, a u trenutno je u toku ispitivanje strukture zgrade, nakon čega sledi započinjanje građevinskih radova. Unutrašnjost zgrade će biti u potpunosti renovirana, ali ce enterijer i dalje krasiti njegova monumentalnost i industrijski stil.

Ambijent će posebno biti oplemenjen detaljima i materijalima koji će doprineti toplini prostora. Što se tiče spoljašnjosti, s obzirom da je u pitanju kulturno dobro (zgrada pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda), predviđena je revitalizacija postojeće fasade, uz promenu kompletne stolarije i ugradnju novih prozora sa trostrukim staklom koji će poboljšati zvučnu i termo izolaciju.

Na fasadi će biti postavljena i linijska spoljašnja rasveta, kako bi se naglasile konture zgrade. Objekat će biti opremljen i potpuno novim sistemom za grejanje i hlađenje.

Useljavanje u rekonstruisanu zgradu BIGZ-a očekuje se u januaru 2023. godine.

izvor.kuris.rs