Kula Beograd, u okviru "Beograda na vodi", sa 168 metara trebalo bi da bude buduća najviša zgrada u prestonici, a sa ove strane Save uveliko niče i "Skajlajn" koji će u Ulici kneza Miloša imati "samo" 130 metara.

Visoke građevine, ipak će pretežno biti na Novom Beogradu i to u blokovima 42 i 65, zatim kod hotela "Jugoslavija", na Ušću, ali i kao dogradnja sadašnjeg "Erport sitija".

KULA BEOGRAD

Neće biti visoka 220 metara kao što je prvobitno planirano, čak joj je i oblik malo promenjen, ali će ipak sa 168 metara, Kula Beograd smeštena u okviru projekta "Beograd na vodi", biti najviša građevina u srpskoj prestonici, pa i šire.

Temelji su postavljeni, ostaje da se vidi kada će konačno krenuti da ide u visinu.

SKAJLAJN BEOGRAD

Na mestu zgrade bivšeg Saveznog MUP-a uveliko se gradi "Skajlajn Beograd", moderni stambeno-poslovni prostor sa tri kule, od kojih će centralna biti visoka skoro 130 metara, a dve manje od 64 i 77 metara. U pitanju su izraelski investitori.

AIRPORT CITY

U okviru Airport City-a na Novom Beogradu planirana je gradnja dve kule od po 20 i kusur spratova koje će dati poseban pečat ovom delu prestonice, ali i samom kompleksu.

Ukupna bruto građevinska površina obe kule je 75.000 kvadrata, uz 28.000 na dve podzemne etaže.

VEST 65

U okviru kompleksa Vest 65, u novobeogradskom Bloku 65, planirana je i gradnja kule koja bi trebalo da ima čak 40 spratova i 150 metara visine (prvobitno je bilo planirano "samo" 33 etaže i 140 metara).

U ovom naselju stan je kupio i - Novak Đoković.

UŠĆE 2

Kula Ušće na Novom Beogradu narednih godina dobiće bliznakinju. Gradnja je uveliko u toku, što mogu videti svi koji prolaze ovim delom Novog Beograda.

Projekat domaćeg investitora “MPC Propertis” vredan je skoro 65 miliona evra, a predviđa podizanje kule od 22 sprata, visoke nešto više od 100 metara. Završetak je predviđen u 2020. godini.

MERIN TAUER

Verovatno najmanje poznat projekat Beograđanima. Radi se o objektu visokom 100 metara koji je planiran u novobeogradskom Bloku 42. Ruku na srce, po projektu mnogo manje liči na kulu, a mnogo više na atraktivan ormar.

Pretežno bi trebalo da ima stambenu namenu, a nije isključeno da jedan njen deo bude i hotel.

HOTEL JUGOSLAVIJA

Projekat koji je godinama unazad najavljivan, za sada je ostao samo na papiru i, realno, od svih ovih kula biće najteže ostvariv.

Kako je najavljivao bivši gradski urbanista Milutin Folić, obe kule su trebalo da imaju po 33 sprata, a radovi su bili planirani još za 2016. godinu.

 

(izvor: Informer.rs)