Na mestu novopazarske pijace, u blizini samog centra grada, uskoro bi mogla da bude izgrađena gradska tržnica sa biznis centrom, koja bi zadovoljila najstože arhitektonske i građevinske kriterijume, a kako tvrde u Gradskoj upravi Novog Pazara bila bi i vrlo ekonomski isplativa.

Kako je reč o velikoj investiciji, vrednoj oko 16 mil EUR, Grad Novi Pazar traži strateškog partnera da bi kroz javno-privatno partnerstvo realizovao ovaj projekat, kaže u razgovoru za "eKapiju" tvorac idejnog projekta i bivši gradski arhitekta Elvir Hamidović.

- Ova reprezentativna zgrada imala bi površinu od 37.000 kvadratnih metara, a sastojala bi se od podrumskog dela i pet spratova. Sve bi bilo na jednom mestu - od gradske pijace i butika, do poslovnog prostora svih javnih gradskih ustanova – ističe naš sagovornik.

Gradska tržnica

U podrumu bi bila smeštena gradska garaža, kojom bi bio rešen problem koji muči gotovo sva velika mesta u Srbiji - nedostatak parking mesta u gradskom jezgru.

Pored garaže, tu bi bio i magacinski prostor gde bi se skladištili svi prehrambeni proizvodi - od voća i povrća do mesa, ribe, mleka i mlečnih proizvoda, dok bi prva dva sprata ovog reprezentativnog kompleksa bila namenjena tržnici.

- U našem gradu postoji nekoliko pijaca - zelena, mlečna, riblja i čuvena robna pijaca, čije objedinjavanje je predviđeno ovim projektom, pa bi sve one bile smeštene u središnjem delu prvog sprata kompleksa – objašnjava Hamidović i dodaje da je deo prostora namenjen i za savremene laboratorije, gde bi se vršila sanitarna kontrola svih proizvoda koji bi se ovde prodavali.

Moderni tržni centar bi bio otvoren 24 časa dnevno za građane Novog Pazara i njihove goste. Zbog atraktivne lokacije, koja se oslanja na magistralni put M22, svi putnici koji prolaze kroz grad mogli bi da usput posete i ovaj kompleks.

Kako je Novi Pazar nadaleko poznat po tekstilnoj proizvodnji, i prodavnice te konfekcijske robe bi našle svoje mesto u novom trgovinsko-poslovnom objektu.

- U blizini današnje gradske pijace nalaze se mnogobrojni butici koji bi bili preseljeni u ovaj savremeni trgovinski kompleks, pa bi naš grad dobio tržni centar kakvih sve više ima u većim gradovima Srbije – kaže Hamidović.

Biznis centar

Biznis centar će zauzeti treći, četvrti i peti sprat ove moderne višespratnice. U tom poslovnom prostoru biće smeštene kancelarije svih javnih preduzeća u Novom Pazaru.

- Tu bi bili preseljeni Zavod za urbanizam, Direkcija za izgradnju grada, preduzeće "Vodovod i kanalizacija" i komunalno preduzeće "Gradska čistoća", koji su zasad u raznim delovima grada. Prostornim objedinjavanjem mnogo bi se ubrzalo funkcionisanje tih ustanova, a i građani bi uštedeli dosta vremena – naglašava sagovornik "eKapije".

Gradski čelnici smatraju da bi se ovim luksuznim trgovinsko-poslovnim centrom trajno rešio i problem postavljanja improvizovanih tezgi i drugih oblika ulične prodaje raznih namirnica, a protiv čega se Novi Pazar bori već godinama.

Za sada, rokovi realizacije projekta zavise od pronalaska potencijalnog partnera, pa u gradskoj upravi ne mogu da preciziraju kada bi radovi mogli početi. Čim Novi Pazar pronađe adekvatnog investitora, mogao bi da bude raspisan tender za izvođača radova, a naš sagovornik se nada da Pazarci neće dugo čekati na ovaj centar.

 

Izvor: eKapija