Poslednjih godina isključivo su postojali trendovi povećanja cena nekretnina..

Sudeći prema prognozama stručnjaka, zbog rata u Ukrajini troškovi će samo nastaviti da rastu. 

Do kada, to još uvek niko ne zna, ali građani do kraja godine ne treba da očekuju nikakvu bolju situaciju na tržištu, piše portal Nova.rs.

 

Sveopšti rast cena od početka godine uticao je i na rast cena nekretnina, koje su nastavile da opterećuju budžet građana Srbije, a prema rečima stručnjaka za nekretnine do kraja godine ne treba očekivati da će doći do pada cena stanova.

 

Ovakvi trendovi prognozirani su znatno pre krize u Ukrajini, ali je rat samo dodatno doprineo da troškovi porastu. Dodatni pritisak na džepove potrošača tek će se osetiti ukoliko poskupe nafta, gas i inputi za proizvodnju.

 

Operativni direktor agencije City Expert Miloš Mitić rekao je da će u narednom periodu cene nekretnina nastaviti da rastu, ali da je veoma teško reći kada će doći do stabilizacije cena.

 

"Cene inputa za gradnju su rasle i pre samog rata u Ukrajini, ali trenutna situacija može da utiče na još veći rast usled poremećaja i u lancu snabdevanja. Ovaj domino efekat i destabilizacija privrednih aktivnosti zavisiće od brzine rešavanja krize i brzine povratka u normalne tokove kretanja robe i energetskih derivata", rekao je Mitić.

 

Mitić je istakao da je mnogo ozbiljniji problem energetska zavisnost Srbije i dobrog dela Evrope od ruske nafte i prirodnog gasa.

 

izvor:nova.rs