Rezultati istraživanja pokazuju kako implementacija Schneider Electric digitalnih rešenja u zgradarstvu i upravljanje potrošnjom energije može smanjiti operativne emisije ugljenika poslovnih zgrada za do 42 posto s povratom ulaganja u manje od tri godine.

Takođe, zgrade će smanjiti operativne emisije ugljenika za dodatnih 28 posto, odnosno ukupno će reducirati emisije do 70 posto ako se u potpunosti usmere na električnu energiju i digitalna rešenja i to zamenom grejanja s fosilnih izvora na električne alternative, te instalacijom mikromreža napajanih iz lokalnih obnovljivih izvora energije. Smanjenje operativnih emisija ključno je za dekarbonizaciju što većeg broja postojećih zgrada i postizanje neto-nultih emisija do 2050. godine.

Ovo sveobuhvatno istraživanje potvrđuje kako je smanjenje emisija ugljenika do 70 posto ostvarivo ukoliko postojeće zgrade transformišemo u energetski učinkovitu, potpuno elektrificiranu i digitaliziranu imovinu - rekao je Arthur Vašarević, generalni direktor za Hrvatsku, Sloveniju te Bosnu i Hercegovinu u Schneider Electricu.

Istraživanje, provedeno u saradnji s konzultantskom tvrtkom WSP, temelji se na praćenju energetske učinkovitosti i nivoa emisije ugljenika velikih poslovnih zgrada izgrađenih početkom 2000-ih u različitim klimatskim područjima SAD-a. Međutim, digitalni pristup obnovi zgrada primjenjiv je na sve vrste zgrada i klimatske uslove te, stoga, predstavlja najučinkovitiju strategiju za dekarbonizaciju zgrada koja omogućava brze rezultate s manje emisija iz opsega 1.

 

Izvor: Lidermedia.hr