Javnosti u RS nije nepoznato da je Kovačević bogat čovek, ali ipak svaki put bude šokirana fotografijama njegovih kuća, vila i stanova.

Kovačević upravo privodi kraju renoviranje luksuznog objekta u strogom centru Banjaluke u Gajevoj ulici, odmah iza „Boske“.

Taj objekat je kupio u ruiniranom stanju, ali ga je za kratko vreme obnovio, pa čak i proširio. Reč je o kući na sprat, u čijem je prizemlju ogroman poslovni prostor u koga se već uselila jedna od poznatijih apoteka.

Međutim, simbol njegove moći svakao je velelepna vila s bazenom kraj Banjaluke, u naselju Trapisti, koja bode oči većem delu grada, budući da se nalazi na uzvišenju.

Osim pomenutih nekretnina, Kovačević poseduje i vikendicu kraj Vrbanje u Čelincu, u blizini vikend kuće visokog funkcionera SNSD, Nebojše Radmanovića, pod čijom je direktnom političkom zaštitom.

Takođe, u njegovom vlasništvu je još nekoliko stanova u Banjaluci, jedan u Herceg Novom, a kako saznajemo, i kuća u elitnom beogradskom naselju Dedinje.

- Kruže priče da mu se za svaki posao mora dati procenat. Taj čovek je išao kod njega da mu da procenat i video je u njegovoj kuči šest kupatila – izjavio je poslanik SDS, Miladin Stanić, na jednoj od skupštinskih rasporava u vreme dok je Kovačević bio ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Baš u tom periodu Kovačević je ostao upamćen kao jedini muški ministar u Vladi RS koji je svako jutro, pre posla, službenim automobilom i vozačem išao do frizerskog salona.

Osim toga, sam sebi je za prvih sto dana ministrovanja dao čistu peticu, dok su ga privrednici ocenili mršavom dvojkom. Potpuni fijasko doživeo je u projektu proizvodnje električnih automobila u RS za nemačke pošte.

U prototipu vozila provozao se zajedno sa Draganom Vučetićem, koji ne samo da nije uspeo s poslom, nego je potrošio narodne pare i pobegao iz RS, a za njim je raspisana poternica.

Kovačević je bio jedan od ključnih ljudi za dovođenje u RS sumnjivog ruskog „biznismena“ Evgenija Zotova kome je naknadno propao plan da kupi većinski paket akcija u prijedorskom rudniku „Ljubija“.

Isključena struja

Kovačević će biti zapamćen i kao jedini ministar energetike RS kome je isključena struja zbog neplaćenog računa od oko 400 KM.

Reč je o dugu za paušal na električmo brojilo u kući u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac u kojoj niko ne živi.

Pre nego što je 2010. postao ministar, Kovačević je bio višegodišnji direktor Elektrokrajine Banjaluka, koja je pod njegovom upravom tri godine poslovala negativno, a dve u plusu.

Kovačević je i tada pokazivao da voli liksuz, kako privatno, tako i na radnom mestu, jer je poslednji sprat upravne zgrade preuredio do te mere da je svima zastajao dah, te se i sada priča da ga je „Kovačević pozlatio“.

Za v.d. direktora Elektroprivrede RS imenovan je pre oko godinu i po, iako su mnogi u stranci i u vladajućoj koaliciji bili protiv toga.

Međutim, podrška Radmanovića i visprenost Kovačevića i ovaj put su bili presudni. Kovačević je ranije radio kao vojni tužilac Republike Srpske.

Bio je direktor štamparije, te upravnik Carinarnice Banjaluka, a potom inspektor za primenu carinskih propisa u Upravi carina RS, kada se sumnja da je stekao prvo bogatstvo.

- Početkom rata je izbegao iz Bihaća, a sva imovina mu je stala u kamion „tamić“ – ispričao nam je jedan od Kovačevićevih poznanika.

U obrazovanju je radio kao profesor na srednjim školama i fakultetima u oblasti ekonomskih i pravnih predmeta. Kovačević je doktor ekonomskih i magistar pravnih nauka.

„EuroBlic“ je pokušao da čuje komentar Željka Kovačevića, ali nije odgovarao na poznate brojeve telefona.

Spisak nekretnina

Vila u Trapistima kod Banjaluke Kuća u Gajevoj u Banjaluci Kuća u Kočićevom Vijencu u Banjaluci Nekoliko stanova u Banjaluci Vikendica na reci Vrbanji u Čelincu Stan u Herceg Novom Kuća na Dedinju u Beogradu

Privatizacija ERS?

Kovačevićeva plata u Elektroprivredi RS (ERS) iznosi 2.700 KM plus ostala primanja. Međutim, bez nje bi mogao da ostane ako se ispune planovi Elektroprivrede Srbije (EPS) koja je „bacila oko“ na distributivna preduzeća u Srpskoj.

Mada zvaničnici RS tvrde da od privatizacije nema ništa, predstavnici Nadzornog odbora EPS već su izneli model po kome bi usledila privatizacija – to je privatizacija Telekoma Srpske.