Srpska prestonica do kraja 2013. biće bogatija za još jedan stambeno-poslovni kompleks, a koji je zbog blizine naše najveće reke dobio naziv "Dunavske terase". Radnici već uveliko rade u Ulici vojvode Micka Krstića broj 1 u Beogradu, nadomak samog centra grada, tačno 3,5 kilometra od Trga Republike.

Kompleks pripada opštini Palilula, tačnije naselju Karaburma, a posebnu vrednost lokaciji daje blizina Dunava (500 metara), i to u zoni koja ima tendenciju razvoja.

"Dunavske terase" namenjene su kako za poslovne prostore, tako i za stanovanje, a imaće bruto površinu od 57.000 m2.

Investitor je privredno društvo "Aramont" iz Beograda. Projektant je kompanija "MS Projekt", dok su za izvođenje radova zaduženi radnici kompanije "Exing B".

 

Stanovi s pogledom na Dunav

U objektu se nalazi 579 jedinica, od čega je 486 namenjeno za stanovanje.

Tako buduće kupce čeka 270 stanova, 162 poslovna apartmana i 54 ateljea. Sve stambene jedinice su moderno i funkcionalno isprojektovane, a u ponudi su jednoiposobni, dvosobni, dvoiposobni i troiposobni stanovi.

Budući da se radi o većem komplesu, obezbeđena je i garaža, sa prostorom za 535 vozila.

 

Šta očekuje "poslovne stanare"

Poslovni deo kompleksa "Dunavske terase" čine 93 lokala sa garažnim prostorom za 60 vozila. U ovom delu predviđen je multifinkcionalni prostor namenjen za supermarket i lokale koji će biti grupisani po delatnostima: razni tipovi prodavnica, usluge (banke, pošta, menjačnica, frizer, kozmetičar...), objekti namenjeni deci (vrtić, škola stranih jezika...), zdravstveni objekti (ambulante, laboratorije, klinike), za kućne poslove (servisi, održavanje...), odmor i rekreaciju (fitnes centi, restorani...), zabavu (igraonice i slično).

 

Izgradnja i oprema kompleksa

U kompaniji "Aramont" kažu da je kompleks projektovan na najvišem nivou sa stanovišta javnih sadržaja, dostupnosti, pristupačnosti i kvaliteta života. Usklađen je sa savremenim principima gradnje, koji će obezbediti energetsku efikasnost u eksploataciji.

Tako naši sagovornici naglašavaju da je ovo "prvi kompleks koji će imati pasoš energetske efikasnosti" u Srbiji. Takođe, rečeno nam je i da se ovde ugrađuju materijali visoke kategorije i kvalitetna oprema. Ulazna vrata stanova su sigurnosna, unutrašnja vrata su visokog kvaliteta duplo šperovana. Podovi stambenih prostorija su od hrastovog parketa I klase. Na podovima kuhinja i sanitarnih prostorija su keramičke pločice I klase. Svi unutrašnji zidovi su malterisani i završno obrađeni poludisperzivnom bojom.

Spoljni zidovi se izrađuju od termobloka i termoizolovani su, prozori i balkonska vrata se izrađuju od šestokomorne PVC stolarije u koje se ugrađuju stakla "četiri godišnja doba" ispunjena argonom, čime se obezbeđuju manji gubici toplotne energije, niska emisija UV zračenja i odlična izolacija od buke. Podovi stepenišnog prostora su obrađeni u keramici I klase. Objekat se priključuje na gradsku komunalnu mrežu vodovoda i kanalizacije, elektrodistribucije, na sistem daljinskog grejanja i telefonske instalacije.

 

Kada i kako do ključeva?

Izgradnja kompleksa je fazna i prvi stanari će se po dinamici završetka radova useliti krajem maja 2013. godine, a kako je planirano, ceo kompleks će biti završen i useljen do 31. decembra 2013. godine.

S obzirom na to da su u ponudi stanovi i lokali različite namene i kvadrature, i cena ovih nekretnina po kvadratu je različita. Ipak, kako za "eKapiju" kaže Vera Vučić iz kompanije "Aramont", orijentaciono, budući stanari "Dunavskih terasa" će za kvadratni metar morati da izdvoje od 1.350 EUR + 8% pdv što je 1.458 EUR, ukoliko se odluče za kupovinu po sistemu "ključ u ruke".

 

 Izvor: eKapija