Izolacija je ključni deo zelene gradnje , jer je to ključ za smanjenje potrošnje energije. Snižavanjem troškova energije postižu se veliki ekološki ciljevi u smislu smanjenja emisije štetnih gasova . Sprej poliuretanske pene je pokazao da je jedan od najefikasnijih izolatora na tržištu i redovno se koristi u gradnji koja želi da ostvari niske energetske potrebe .

Ipak,sve veći broj zelenih graditelja prihvataju druge opcije izolacije i okreću se drugim materijalima.

Konsultant Teri Pirson Kertis, ne preporučuje sprej poliuretanske pene svojim klijentima. Kertis ima 20 godina iskustva u testiranju oko 100 kuća godišnje. " Dugoročno , ja ne mislim da zaista znamo efekte po zdravlje ovakve gradnje ", rekla je ona .

Kertis ne sumnja da su prizvođači, svoje proizvode od sprej pene temeljno testirali u laboratorijama. Ona je rekla da je pravi problem u nekontrolisanoj upotrebi ovih materijala u izgradnji domova . Kertis procenjuje da pet odsto objekata sa poliuretanskom penom imaju problem. 

Passive House Institute U.S.,organizacija posvećena arhitekturi koja zahteva minimalno korišćenje energije , slaže se sa Kertis . Organizacija smatra nepodesnim sprej penu u zelenoj gradnji .

Ako nešto krene naopako , sprej pena se izuzetno teško uklanja , jer tako dobro prijanja za zidove i stubove . " Uklanjanje je isto toliko opasno kao što je instaliranje u vašem domu ", rekala je Kertis , posebno zato što prašina može da sadrži toksine i neretko ih je teško kontrolisati .

Alternative,Umesto sprej pene , Kertis preporučuje pamuk tekstil izolaciju, koja je obično napravljena od industrijskih otpadaka .

Druga opcija je izolacija od celuloze, koja se može koristiti kao punilo u gustom pakovanju , ili čak u obliku spreja . Iako ima manju energetsku vrednost od sprej pene , što znači da izoluje manje efikasno , celuloza je obično napravljena od recikliranog papira i drugih zelenih vlakana .

Za neke projekte , mineralna vuna može biti dobra opcija . Mineralna vuna je jedan od najstarijih izolacionih materijala i može da se sastojo i do 90 odsto od recikliranog materijala. Glavni zdravstveni problem je formaldehid koji se koristi kao vezivo u procesu proizvodnje . Međutim , većina testiranja pokazuju da novi proizvodi ne sadrže formaldehid u finalnom proizvodu .

Za mnoge zgrade, alternativa za prskanje penom će značiti odustajanje od nekog prostora ili nižu vrednost energetske efikasnosti. Uz uštedu energije kao osnovne potrebe, postoji i potreba za čistijim vazduhom, i zdravom sredinom. Možda će biti potrebno još  vremena da se isti izolacioni efekti dobiju  od drugih proizvoda , ali kvalitet vazduha i reciklaža su pitanja koja treba da ostanu prioritet u zelenoj gradnji.

Zdravstveni troškovi tih ušteda energije mogu biti previsoki za mnoge . Uprkos insistiranju industrije sprej pene, postoje dokazi da su neki ljudi oštećeni emisijom kontinuiraniranih nadražujućih gsova .

Postoji snažan pokret u zelenoj gradnji, da se otarasi plastike napravljene od fosilnih goriva i otrovnih hemikalija. Postoji jednako jak Pushback iz hemijske industrije koja tvrdi da su njihovi proizvodi bezbedni , efikasni i važno sredstvo u naporima za smanjenje potrošnje energije. 

Kako stvari stoje , postoje kompromisi u vezi sa svakom vrstom izolacije dostupnom na tržištu i ne postoji jedan odgovor na sva pitanja.

 

Izvor: kuca.rs