BEOGRAD - Siniša Mali, savetnik prvog potpredsednika Vlade, demantovao je informacije koje su se pojavile u  javnosti da postoje bilo kakvi problemi s garancijom kojom Vlada preko Fonda za razvoj treba da obezbedi svoj deo u našoj novoj avio-kompaniji "Er Srbija", kao i da je ministar privrede Saša Radulović odbio da potpiše te garancije.

 


"Garancija je potpisana i danas će se naći na dnevnom redu sednice Vlade", rekao je Mali za današnji "Blic" negirajući da postsoje bilo kakvi problemi sa garancijom.U Vladi Srbije uvereni su da će kompanija "Er Srbija" 26. oktobra početi sa radom, iako je u Evropska komisija početkom avgusta upozorila da bi "Er Srbija" mogla da izgubi licencu o otvorenom nebu zato što je "Etihad" preuzeo upravljanje našom novom kompanijom, piše "Blic".Siniša Mali, navodi "Blic", ne krije da je u Direktorat za civilno vazduhoplovstvo 2. aavgusta stigao upozoravajući dopis iz Evropske komisije, generalnog direktora za mobilnost i transport u kojem je navedena mogućnost da nova kompanija može da izgubi licencu za otvoreno nebo zato što je upravljanje novom kopanijom u rukama kompanije koja nije iz EU.


"Ne postoji nijedna tačka u kojoj Srbija krši ratifikovan sporazum o otvorenom nebu", naglašava savetnik prvog potpredsednika.On je objasnio da "Er Srbija" ostaje u većinskom vlasništvu Srbije, A Vlada ima većinu u upravnom odboru. Učešće "Etihada" od 49 odsto vlasničkog kapitala u Jatu je u skladu sa ugovorom i odredbama regulative o opštim pravilima za obavljanje usluga vazdušnog saobraćaja u zajednici.Direktorat je odgovorio na pismo Evropske komisije i ne postoji nikakvo novo pismo iz Brisela sa novim uslovima, rekao je Mali za "Blic".Prema saznanjima tog lista, veliki broj stranih avio-kompanija, čak i uz pomoć zvaničnika iz EU, pokušava da spreči početak rada naše nove avio-kompanije. Glavni razlog je taj što će, prema svim prognozama, "Er Srbija" vrlo brzo postati vodeća kompanija u regionu, i što zahvaljujući ugovoru sa "Etihadom" iz Emirata ima najbolje i najkraće veze iz Beograda za čitavu Evropu, Aziju i SAD.

 

http://www.tanjugbiz.rs/