Šta znači biti ekološki osviješten?

Najjednostavniji način objašnjenja je da je to akt življenja s namerom. Fokusiran na to da ne stvara štetu okolini. Nadilazi ideju i proteže se na stvarnoj praksi koja utiče na ponašanje zajednica, firmi i pojedinaca

 

Sledite naše savete da ne zaostaje.

1. Pomerite se gore!

Prva stvar koju možete učiniti je da hodate ili Biciklirate na posao umesto da se vozite sa automobilom. To će vam pomoći ne samo da smanji zagađenje ali i da budete u formi. Proleće dolazi, jutra su manje hladna i sunce sja. Šta biste još želeli imati? Stavite svoje naočare i započnite. Ako imate dug put do svog radnog mesta možete koristiti javni prevoz uz omiljenu knjigu, ili deliti auttomobil sa svojim kolegama.

 

2. Smanjite potrošnju energije

Drugi način da ste više ekološki osviješteni je da štedite energiju. Postoje neke sitnice na koje treba obratiti pažnju jer mogu snažno uticati na potrošnju energije. Koristite energetski efikasnu opremu. Smanjite termostat noću i vikendom. Isključite računar i ostalu elektronsku opremu kada nije u upotrebi. Koristite prirodno svetlo što je više moguće. Ne postoji zamena za ambijent, zbog prirodnog sunčevog svetla.

 

3. Printati ili ne printati...

 

Printajte samo kada je to potrebno. Već ste mogli pročitati ovu rečenicu mnogo puta pre, na kraju gotovo svake pošte koju ste primili. Nije li tako? Dakle, ne proslijeđujte ga više. Spremite dokumente na računaru, pošaljite ih poštom, radite pametno. Tokom sastanka će biti puno profesionalnije ako umesto distribucije ružnih uvezanih dokumenataa delite svoju prezentaciju ili je prikažete na internetu. Ako je potrebno odštampati svoj posao, kupite reciklirani papir i koristiti ga višestruko dvostrani i ne bojite podešavanja.

 

4. Prigrlite prirodu

 

Biljke izgledaju lepo, stoga ukrasite vaše radno mesto i oslobodite ga zagađujućih materija iz vazduha.

Neka je nekoliko biljki u vašem uredu, vi ćete odmah primetiti promenu u ambijentu prostora. To je savršen način za dodavanje svežine zatvorenom prostoru.

 

5. Ekološki način života

Motivirajte svoje kolege i ljude oko vas da ste u ekološki osviještenom načinu života koji se proteže i van kancelarije. Puno je lakše preći na zeleni način život kad to postane navika, a ne samo prisilna promena koju rade samo na vašem radnom mestu. Možete ići dalje s tim u svom svakodnevnom životu i kupiti reciklirane proizvode, koristiti strategiju štednje vode ili posadite biljku.

 

Dok se prelaz na planeti ekološki svesnog okruženja može činiti izazovnim na početku, ubrzo ćete shvatiti da to nije tako teško kao što se čini. Dakle budite kreativni, podelite ovaj članak sa svojim kolegama i prijateljima i go go green!