image

 

GRADONAČELNIK Požarevca, Bane Spasović, najavio je da će Grad uskoro kupiti dva preduzeća u stečaju - "Putogradnju" i MIP, kako bi njihov poslovni prostor ponudio u zakup investitorima. To bi bio nastavak projekta lokalne samouprave koji obuhvata revitalizaciju stare industrijske zone, u kojoj su nekad radila brojna uspešna preduzeća i u kojoj već postoji kompletna infrastruktura.

 

- Prošlo je vreme kad su investitori ovde dolazili i sami se snalazili. Cilj nam je da im ponudimo već gotov poslovni prostor, kako bi oni ovde otvorili radna mesta. Već smo imali posete pojedinih investitora, a još neki su nam se najavili - rekao je Spasović.

 

Grad je prethodno, početkom novembra prošle godine, kupio Fabriku šećera u stečaju, čija procenjena vrednost iznosi 1,45 milijarde dinara. Za nju je platio 301 milion dinara i tako postao vlasnik 22 hektara zemljišta i 56.000 kvadrata građevinskih objekata. Na prošlonedeljnoj sednici Skupštine grada, Spasović je najavio da će Grad uputiti ponudu za kupovinu "Putogradnje".

 

- Uz Fabriku šećera kupujemo i "Putogradnju" i Mesnu industriju Požarevac, jer nam je plan da za domaće i strane investitore imamo spremno oko 50 hektara zemljišta i objekata - izjavio je Spasović.

 

MIP je u stečaj otišao 2004. godine, a "Putogradnja" šest godina kasnije. Dosadašnji pokušaji njihove prodaje u procesu privatizacije bili su neuspešni, ali su sada, po svoj prilici, ova preduzeća pronašla novog vlasnika. Osim poslovnog prostora nekadašnjih preduzeća, za investitore se priprema i nova industrijska zona, u blizini gradskog hipodroma, gde mogu da podignu svoje proizvodne pogone.

 

- U novoj industrijskoj zoni završena je prva faza, koja obuhvata površinu od 10 hektara. Ona je infrastrukturno u potpunosti opremljena i spremna je za investitore - rekao je Miomir Ilić, doskorašnji gradonačelnik.

 

Jedan deo nove industrijske zone biće formiran kao slobodna zona, što je Spasović najavio u svom nedavnom ekspozeu po preuzimanju funkcije gradonačelnika.

 

- Slobodna zona posebno će pogodovati izvozu, jer je proizvodnja u njoj znatno jeftinija zbog carinskih i poreskih olakšica - istakao je Spasović. On je naveo da je cilj lokalne samouprave da u Požarevac dolaze investitori iz onih grana privrede koje gradu najviše odgovaraju.

 

- Pre svega želimo da obnovimo prehrambenu industriju, jer za to imamo najveću sirovinsku bazu i menadžment, i to je nešto što smo u prošlosti jako dobro radili - napomenuo je Spasović.

 

ZAKUP

 

U NOVOJ industrijskoj zoni grad će investitorima prodavati parcele za gradnju proizvodnih pogona, dok će im u Fabrici šećera, MIP-u i "Putogradnji" davati u zakup već postojeće objekte.

 

 

 

 

 

 

 

http://www.novosti.rs/