VILA na Bledu, dva odmarališta na Hvaru i Braču, objekti su koje grad poseduje van granica Srbije. U toku je popis gradske imovine, koji radi Uprava za imovinu Skupštine grada, i u septembru će u javnom oglasu neke nepokretnosti biti ponuđene na prodaju, najavio je gradski menadžer Goran Vesić gostujući na TV Pink.

 

Prema rečima Vesića, procenu vrednosti imovine radi Uprava javnih prihoda grada Beograda. On je istakao da postoji jedan broj stanova u koje su se devedesetih godina ljudi uselili na osnovu potvrda koje su dobijali od MUP, opština, Komesarijata za izbeglice... Grad plaća porez za te stanove, komunalije, a kako ističe Vesić, stanarima će biti ponuđeno da ih otkupe. On najavljuje da će grad stati na put nelegalnoj gradnji.

 

- Popisali smo sva aktivna gradilišta u Beogradu i 5. avgusta završavamo taj proces - naglasio je Vesić. - Izvršili smo uvid i posle toga ćemo preduzeti određene mere. Našli smo objekte za koje se ne zna ko ih gradi, neki objekati imaju mnogo više kvadrata nego što im je dozvoljeno. Bespravna gradnja je nedopustiva i moramo stati na put tome.

 

Govoreći o „Beogradu na vodi“ Vesić je rekao da ovaj projekat treba da donese Srbiji nekoliko milijardi evra, da promeni mesto Beograda u Evropi i svetu i napravi poslovnu i turističku atrakciju regiona.

 

- „Beograd na vodi“ će dovesti i druge investicije, zaposliće ljude i našu privredu, a gradonačelnik je najavio urbanistička rešenja do kraja godine - rekao je Vesić. - Nijedna ideja u istoriji nije ostvarena bez snažne političke volje. Kada je Ajfelov toranj napravljen, bile su ozbiljne rasprave u Parizu da li je on ruglo ili lepota. Kada je pravljena Gazela, tadašnji gradonačenik Branko Pešić je napadan zbog toga što su naprvaljene po tri trake sa obe strane. Početkom proleća biće sve spremno da krene prva faza radova. Za takve projekte nema mesta političkim prepucavanjima.

 

Vesić je istakao da grad sledeće godine treba da vrati više od 80 miliona evra dugovanja na ime kredita, a to će se uraditi kroz povećane prihode i veću štednju. On je dodao da će javna preduzeća pružati bolju uslugu, a novac koji zarađuju će ići u Skupštinu grada.

 

KLINIČKE CENTRE PREUZIMA REPUBLIKA

 

Gradski menadžer je najavio da će od januara sledeće godine, četiri kliničko-bolnička centra u glavnom gradu, preći u nadležnost republike.

 

- U toku su razgovori sa Ministarstvom zdravlja, tako da bi kliničko-bolnički centri „Zvezdara“, „Dr Dragiša Mišović“, „Zemun“ i „Bežanijska kosa“ od januara biti u nadležnosti republike - rekao je Vesić. - Beogradu će ostati ustanove u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno domovi zdravlja. Skupština grada će se truditi da unapredi zdravstvenu uslugu u njima i da Beograđani imaju kvalitetno lečenje.

 

 

 

 

Izvor: novosti.rs