Zagrebačke građevine do sada su držale visinski prestiž: od prepoznatljivih 'raketa', preko zagrebačke katedrale do Ciboninog tornja. Zagrebačanka je verovatno najprepoznatljivija poslovna zgrada u Zagrebu. Otvorena je 1976. godine i tada je bila najviša i najmodernija. Zagrepčanka je bila na tronu 30 godina, a onda ju je 2006. za ceo metar prerastao Eurotower, a osam godina kasnije i poslovni centar u Strojarskoj, koji sada drži drugo mesto u Hrvatskoj iza Kule Dalmacija.

 

Burj Khalifa kao uzor


"U blizini imate neboder sa restoranima, kafićima, parkinzima i svime što vam je potrebno. Neboderi postaju znamenitosti u okolini. To najbolje možemo videti u Saudijskoj Arabiji ili Dubaiju, gde je Burj Khalifa verovatno najpoznatiji neboder na svetu. Ljudi dolaze da se slikaju", rekao je za RTL Direkt arhitekta Mislav Bašić.

Listu pet najviših nebodera na svetu predvodi Burj Khalifa sa 828 metara. U Maleziji, Kini i Saudijskoj Arabiji postoje i neboderi koji su oko dvesta metara niži od Burj Khalifa. U Zagrebu, između Strojarske ulice i autobuske stanice, trebalo bi da se uzdignu dva nebodera, navodno najviši u Zagrebu, jedan sa 25, drugi sa 15 spratova.

 

Projekat odobrio Milan Bandić


Posla još nema, investitor je nepoznat, ali bi prema najavama trebalo da budu veći od Strojarskog poslovnog centra koji je visok 96 metara.

Milan Bandić je dao dozvolu za taj projekat 2016. godine.

"Da naši konstruktori imaju takve investitore i kada bi neko mogao da to finansira, sigurno bi bilo dovoljno kvalitetnih projektanata koji bi mogli da realizuju projekat poput Burj Khalife. Ali to za sada nije realno", kaže za RTL projektant Mario Todorović.

 

Izvor: Net.hr, Gradnja.rs