Najnoviji objekti su u potpunosti izdati i generišu godišnji prihod od iznajmljivanja, po gruboj proceni od oko 7,2 mil EUR, što predstavlja bruto povraćaj od oko 8%. 
Kako je saopšteno iz Immofinanza, ovim akvizicijama se Stop Shop portofolio kompanije proširio na ukupno 80 lokacija u devet zemalja sa više od 567.000 m2 prostora za iznajmljivanje koji imaju vrednost od oko 800 mil EUR. 

Trenutno su pod razmatranjem dalje akvizicije, dok su dva Stop Shop retail parka, u Srbiji i Poljskoj, u razvojnoj fazi.

- Ove akvizicije ojačaće našu poziciju vodećeg operatera retail parkova u Evropi, a početak poslovanja u Hrvatskoj označiće naš ulazak na novo EU tržište koje je veoma privlačno našim međunarodnim zakupcima. Kombinacija dobre lokacije, velike posećenosti, povoljne lokalne konkurencije i poznatih zakupaca karakteristična je za ovakve atraktivne, investicione prilike. Osim toga, povratna dobit na ovim tržištima govori sama za sebe - kaže Ditmar Rajndl, menadžer operacija kompanije Immofinanz.

- Naš cilj je da povećamo broj Stop Shop retail parkova na više od 100 – kako daljim akvizicijama tako i našim razvojnim projektima.

Očekuje se da će kupovina navedenih lokacija biti zvanično zaključena do kraja 2018. Kupovina će biti finansirana interno, iz likvidnih sredstava. 

Akvizicija u Srbiji uključuje retail parkove sa skoro 32.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje u Subotici, Borči i Smederevu. Time će Stop Shop brend u Srbiji biti prisutan na devet lokacija sa 83.600 m2 prostora za iznajmljivanje. Prodavac u Srbiji je MPC Group. 

Novi objekti u Sloveniji obuhvataju tri retail parka u Mariboru, Krškom i Ptuju sa oko 22.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Slovenački Immofinanz park portfolio će time porasti na devet lokacija sa 52.300 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Dva retail parka kupljena u Hrvatskoj imaju skoro 13.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje i nalaze se u Osijeku i Valpovu. MDI Group je prodala ove lokacije u Sloveniji i Hrvatskoj. 

Nove nekretnine imaju atraktivnu kombinaciju zakupaca koja uključuje i zakupce koji su već ustanovili svoje mesto u drugim Stop Shop retail parkovima, kao što su Deichmann, H&M, C&A, Takko, KiK i JYSK. Kada se transakcija zaključi, nekretnine će biti rebrendirane u skladu sa Stop Shop konceptom. 

 

(izvor: seebiz)