Kao rezultat dogovora između Indotek-Investments Fund Management Ltd. i Diófa Fund Management Ltd., Diófa će steći pet poslovnih parkova koje poseduje Gordius Private Equity Fund u Novom Beogradu, delu srpske prestonice, a koje je Indotek Group kupila od mađarskih vlasnika GTC iz Varšave 2021. godine za 267,6 miliona evra.

Ugovor ne obuhvata poljski portfolio od četiri kancelarijska kompleksa, koji su takođe prethodno činili deo portfolia Gordius Private Equity Funda i ostaće pod upravom Indotek Grupe. "Grupa je posvećena aktivnom prisustvu i rastu na poljskom tržištu i planira dalja ulaganja radi jačanja svoje pozicije i proširenja portfolia u Poljskoj", izjavila je Indotek.

Portfolio.hu procenjuje da je vrednost transakcije daleko veća od vrednosti od 267,6 miliona evra iz 2021. godine, zahvaljujući pozitivnim tokovima na tržištu nekretnina u Beogradu i značajnom restrukturiranju. Od 2021. godine, Indotek je sproveo klasičan reorganizacioni rad u Beogradu, transformišući zgrade sa prethodno visokim stopama nezauzetosti u stabilne kancelarije koje generišu gotovinske tokove.

Indotek Group trenutno ima investicije u nekretninama na 12 evropskih tržišta. Ovog jesen, dodala je novi tržni centar u Sijeni svom portfoliu maloprodaje i nalazi se u naprednim pregovorima za još investicija u Italiji. U maju ove godine, kupila je tržne centre u Barseloni i Valensiji, a u julu je stekla svoj sedmi hotelski objekat na Costa Bravi, čime grupa sada poseduje više od 1.500 soba. Jedna od najvećih transakcija Indotek Grupe ove godine je sticanje 47% udela u mađarskom lancu hipermarketa Auchan i 100% njegovih prodavnica, koje se očekuje da će se zatvoriti u prvom kvartalu 2024. godine. Akvizicija Auchana ima za cilj razvoj hipermarketskog lanca kao trećeg najvećeg igrača na tržištu nakon Lidla i Spara.

Najnovija u nizu transakcija ove godine, Indotek je takođe najavio akviziciju maloprodajnih jedinica i pripadajućih podzemnih parking mesta stambene zgrade Vörösmarty 1, smeštene u centru Budimpešte. Prema ugovoru potpisanom krajem godine, Indotek Group će steći 6.200 kvadratnih metara maloprodajnog prostora, pratećeg skladišnog prostora i oko 200 parking mesta. Osim toga, investicioni fond koji upravlja Diófa može steći 50% udela u nekretnini. Dve kompanije su u pregovorima o potencijalnom sporazumu, otkriva saopštenje Indoteka.

Većinski vlasnik Diófa Fund Management Ltd. je Gránit Bank, koji pripada Istvánu Tiborczu, zetu mađarskog premijera. Vrednost imovine koju upravlja Diófa prelazi 780 miliona evra (300 milijardi HUF).