Na toj parceli se nalaze ruševine nekadašnje zgrade MUP-a, gde je trebalo da se gradi kula od 120 metara.

 

"Lokacija MUP-a ima veliki potencijal da postane glavna destinacija Beograda, ali kao građevina mešovite namene van je našeg fokusa na centre zabave i kupovine. Upravljanjem i nabavkom dozvola i planova uspeli smo da postignemo veću cenu od 13,5 miliona evra koliko je bila knjigovodstvena vrednost objekta", izjavio je Don Keren, izvršni direktor "Plaza Centers". 

 

Objekat je prvi put država Srbija prodala još 2007. za čak 29 miliona evra, ali su Izraelci na građevinsku dozvolu čekali čak devet godina, da bi na kraju odlučili da posao prepuste drugom investitoru. 

 

Ipak, ova kupoprodaja ne znači da u ovom delu prestonice neće nići tržni centar ili hotel. Blic podseća da je pre nešto više od mesec dana završen Javni uvid u Plan detaljne regulacije Kneza Miloša, gde je za pomenuti plac dozvoljena gradnja kule od 120 metara. U nju bi mogao da se smesti hotel sa eksluzivnim aprtmanima, dok bi u dnu bio šoping centar. 

 

S obzirom da zgrada uživa status kulturnog dobra, izgled fasade mora da se sačuva, pa čak i da se iskoristiti materijal od koga je napravljena. 

 

"Zgrada MUP-a je prodata, ali ne i naš aktivni projekat "Beograd Plaza“ u Višnjičkoj 84. Proces gradnje se odvija u skladu sa svim planiranim rokovima", rekli su iz “Plaza centara”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.b92.net/