kамен темељац за кулу од 103,9 метара поред пословне зграде „Ушће”, бившег ЦК, биће постављен следећег месеца, сазнаје „Политика”. Дозвола за изградњу тог облакодера од 22 спрата у Блоку 16 издата је, потврдили су јуче за наш лист у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, што значи да је и последња препрека за овај градитељски подухват Петра Матића, власника „МПЦ пропертиса” савладана.

У будућем здању – А класе пословног простора од 28.000 квадрата – биће канцеларије, на последњој етажи ресторан, а у приземљу кафић и банка. Оно ће бити позиционирано на месту подземне гараже уз Булевар Николе Тесле.

Матић је поново ангажовао фирму „Чапман Тејлор” овог пута из Прага да уради идејно решење за будући центар пословног света. Тејлоров архитектонски студио из Милана урадио је ентеријер и део фасаде шопинг центра „Ушће” ка Булевару Михајла Пупина.  

Привремени монтажни паркинг испред пословне зграде „Ушће” биће порушен, а испод парцеле подигнута гаража са две подземне етаже. Њена површина идентична је надземној – 28.000 квадрата – колико ће имати будући облакодер.  

Матић ће у овај пројекат уложити око 60 милиона евра и заокружити једну од најуноснијих локација у граду коју је почео да осваја 2002. куповином бивше зграде ЦК у коју је сместио пословно здање и поред њега подигао шопинг мол, највеће потрошачко царство у Београду.     

За простор између булевара Николе Тесле и Михајла Пупина и Улице Ушће Дирекција за грађевинско земљиште расписала је фебруара 2003. године међународни конкурс за идејно урбанистичко-архитектонско решење мултифункционалног центра Ушће у Блоку 16. Прву награду жири је доделио тиму архитекте Бранислава Реџића који је на тој локацији предвидео две куле и тржни центар мање квадратуре него што je данас. 

Source www.politika.rs