JAVNO preduzeće "Poslovni prostor Opštine Stari grad" 1. decembra, kad Grad konačno preuzme gazdovanje opštinskim kvadratima, staviće katanac na vrata! U međuvremenu, korigovane su i cene zakupa, pa su pojedini umesto dotadašnjih 30.000 dinara za zakup morali da izdvoje čak 100.000 dinara mesečno.

Odluka o upravljanju i ubiranju prihoda od nepokretnosti u svojini Grada Beograda, koja je doneta još 23. juna, osiromašila je centralne gradske opštine. Osim raspodele prihoda 75 prema 25 odsto u korist Grada, od 1. decembra skoro 30 zaposlenih u JP "Poslovni prostor opštine Stari Grad" moglo bi da ostane na ulici.

- Rok do kada opština treba konačno da preda upravljanje nad poslovnim prostorom Gradskoj upravi, znači istovremeno da JP "Poslovni prostor" ostaje bez svrhe postojanja. Paradoksalno je da je reč o opštinskom preduzeću koje je vrlo profitabilno, ali u ovoj situaciji nema sredstva za osnovno poslovanje - objašnjava Vladimir Kuzmanović, član Veća Opštine Stari grad.

Sa 25 odsto prihoda od zakupnine, Opština Stari grad ima obavezu plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV) od 20 odsto i preostali procenat da raspodeli za funkcionisanje JP "Poslovni prostor". 

KARAĐORĐEVA I BALKANSKA ULICA

NOVIM definisanjem zona, cena zakupa lokala u Knez Mihailovoj ulici jednaka je ceni u Ulici cara Dušana ili u Karađorđevoj.

- Ekstrazona, osim centralne šetačke zone, proširila se gotovo do donjeg Dorćola. Tako je čak i Karađorđeva sada ekstrazona pa je cena po kvadratnom metru porasla više nego trostruko. Nelogično je da zakup butika u Knez Mihailovoj bude jednak onom u Karađorđevoj, Balkanskoj ili ulicama na Dorćolu - ističe Kuzmanović.

 

 

 

 

Izvor: novosti.rs