"Kancelarijska zgrada" previše je prozaičan opis za Rafineriju u Dominu, remek-delo površine 460.000 kvadratnih metara.

Arhitekt Vishaan Chakrabarti iz preduzeca Practice for Architecture and Urbanism zamislio je prostor kao staklenu kutiju unutar stare strukture zgrade.

Staklo je postavljeno na spoljnim zidovima, sa puno drveća i biljaka dizajnerskog preduzeća Field Operations. Iza stakla nalazi se 548 prozora nalik crkvenima, kroz koje se pruža pogled na Manhattan i Brooklyn, East River i vozove koji prolaze preko mosta Williamsburg.

Porcelanski blizanci od 168 i 137 metara

Penthouse sa staklenom kupolom nazvan Skylight nalazi se na vrhu preuređene strukture i nudi prostor za okupljanje budućim stanarima. Replika izvornog natpisa Domino Sugar pričvršćena na spoljni zid stoji kao uspomena na prošlost. Tu su i dva porcelanska "blizanca", projekat američkog studija Selldorf Architects, koji su ostvarili saradnju sa Two Trees Managementom i Executive Architects.

Zgrade su postavljene na najjužnijoj tački javnog parka neposredno uz trg Domino. Tornjevi idu u visinu od 168 i 137 metara, sastoje se od 65.000 kvadratnih metara stambenog prostora, uključujući zajedničke unutrašnje i spoljne sadržaje kao što su terase, boravci, fitness, wellness centar i bazeni. Uzdižući se od sedam spratova sa prodajnim prostorima u prizemlju, neboderi su presvučeni biserno porcelanskim pločicama koje će reflektovati nebo, stvarajući neprestano promenjivi animirani učinak na fasadi.

 

 

Izvor: index.hr