Radovi na izgradnji prve nadzemne višeetažne blokovske garaže u Kragujevcu započeli su polaganjem kamena temeljca 29. oktobra 2019. godine. Predviđeni rok za završetak radova je 31. avgust 2020. godine, a kako su nam rekli u JКP Šumadija Kragujevac, radovi se izvode se u skladu sa planiranom dinamikom i vremenskim uslovima.

Planirana spratnost objekta je Su+P+5, ukupne bruto izgrađene površine 7.132 m2 i površine pod objektom 1.147 m2. Garaža će imati 200 parking mesta, od kojih je tri predviđeno za osobe sa invaliditetom, kao i mestom za punjenje električnih automobila.

Ono što je posebno zanimljivo u ovom projektu je činjenica da će garaža biti ekološka.

 

 

- Garaža poseduje energetski efikasna rešenja, pa će pored mesta za punjenje električnih automobila posedovati i solarne panele, koji će proizvoditi energiju neophodnu za rad garaže - pojašnjava sagovornica eKapije.

Izgradnju garaže finansira JКP Šumadija Kragujevac iz sredstava dugoročnog investicionog kredita u vrednosti od 359.643.293 dinara.

- Ovim projektom će se rasteretiti parkiranje u centralnom gradskom jezgru, a u planu je izgradnja još tri nadzemne garaže u gradu - kaže Marina Arsenijević.

 

(izvor: eKapija)