Kako su vreli dani već postali svakodnevnica u Beogradu ali i drugim gradovima i odmori se približavaju iz dana u dan, ponekad je i previše primamljivo da se opustimo i spustimo profesionalni gard na poslu. Ukoliko Vam ovo zvuči poznati, ne brinite niste sami! Upravo zato što se mnogo ljudi identifikuje sa ovom vrstom letnje groznice, pripremili smo listu ‘’Šta je OK a šta ne na poslu ovih vrelih letnjih dana.

Istraživanja o radnom mestu su pokazala da produktivnost pada za 20% tokom letnjih meseci, pri čemu 45% zaposlenih priznaje da im je koncentracija na znatno nižem nivou. Razlozi mogu biti različiti, od prevelikog uzbudjenja zbog planova za letnji odmor, promene u timu zbog godišnjih odmora do nepodnošljivih temperatura koje izazivaju lenjost.

Evo nekoliko osnovih letnjih DOs i DONTs za radno mesto, koje ako primenite, možete olakšati sebi rad na poslu do tog dugo očekivanog godišnjeg odmora kada ćete imati svojih 5 minuta, otputovati i uživati.

DO: Uživajte u lepom vremenu

Znam, nije zabavno provoditi vreme u zatvorenom prostoru kada je vreme lepo. Potrudite se da svaki mogući minut slobodnog vremena provedete napolju i uživate u suncu, tako da nećete čeznuti za time u toku radnog vremena. Umesto u kantini u vašoj poslovnoj zgradi, odlučite se za ručak u obližnjem restoranu sa lepom baštom. Organizujte mini izlet sa kolegama u oblžnjem parku i, naravno, prošetajte se do kuće nakon posla, ili makar sidjite dve autobuske stanice ranije.

DONT: Previše opušten dress code

Zbog vrućine, često se osećamo neudobno i pretrpano, kako u kancelariji tako i na putu do nje, i zato je vrlo lako preterati sa previše otvorenom letnjom garderobom (ZNAM! Šorcevi, japanke i haljinice su prosto SPAS za visoke temperature, ali moramo paziti na bon ton i profesionalnost).

DO: Napravite pauzu sa merenjem uspeha na poslu

Leto označava da je pola godine iza nas što znači da je pravo vreme da napravite pauzu i osvrnete se na vaša dostignuća do sada. Organizujte sastanak sa vašim menadzerom i zajedno prodjite kroz ono što je uradjeno do sada i ono šta želite da postignete u narednih šest meseci / do kraja godine. Ovo je odličan način da zadržite entuzijazam i imate jasan uvid u ono što ste postigli do sada kao i jasan plan za naredni period.

DONT: Preskočiti dobro zaslužen odmor!

Svima je potreban dobar balans izmedju poslovnog i privatnog života kako bi ostali sretni i motivisani, a preskakanje i odlaganje godišnjeg odmora je nešto što svi mi u jedno trenutku uradimo. Istraživanja su pokazala da prosečni radnik iskoristi svega 77% svog zakonskog odmora, dok svega 12% radnika starosti izmedju 16-24 godine iskoristi odmor do kraja. Zapravo, čak i kada uzmemo odmor, 44% nas u jednom trenutku prizna da zapravo rade dok su na domoru.

Odmor u toku leta je zapravo neophodan za punjenje baterija i može biti vrlo koristan za vašu karijeru, jer povremene pauze u radu podstiču produktivnost kada ste na poslu. Ukoliko ste zabrinuti da ne propustite bitne momente ili prilike na poslu, postoji rešenje za to! Porazgovarajte sa svojim menadzerom o narednom periodu i aktivnostima na poslu, tako da ćete imati uvid u to kada je zaista bitno i neophodno da budete prisutni. Na ovaj način možete isplanirati svoj malo getaway bez brige da može imati negativan uticaj na vaš uspeh.

DO: Iskoristite letnju sezonu za povezivanje sa kolegama

Preuzmite inicijativu i organizujte interesantne aktivnosti za vas i vaše kolege! Budimo realni, nisu vam potrebni ni HR niti veliki budzet da organizujete, na primer, ICE CREAM HAPPY HOUR ili da pozovete kolege da zajedno odete na ručak ili piknik u oblićnjem parku. Svakako če biti bolje i zanimljivije nego monotoni ručak u kantini. Odbojka na pesku, trčanje, brza šetnja ili bilo koja druga sportska aktivnost odličan su način da se bolje upoznate i približite sa vašim kolegama sa kim nemate svakodnevnu komunikaciju na poslu. Ukoliko ne znate kako da organizujete neto od navedenog sami, javite se našem timu i rado ćemo pomoći u tome (pišite na [email protected])

 

Sve u svemu, moguće je postići zdrav work-life balans u toku leta bez da visoke temperature imaju negativan uticaj na vašu profesionalnost ili sreću na poslu. Počnite sa malim promenata i pokušajte da implementirate neke od navedenih saveta – garantujemo da će biti super!