Pored Hrama Svetog Dimitrija u bloku 32 započeta izgradnja velelepnog stambeno-poslovnog kompleksa. Na 36.600 kvadrata grade 127 stanova i osam lokala, rok za završetak septembar 2019.

U PORTI Hrama Svetog Dimitrija, prekoputa novog "Merkatora" gradi se stambeno-poslovni kompleks. Ivestitori - Srpska pravoslavna crkva i "PMC inženjering" na 36.600 kvadrata zidaju 127 stanova i osam lokala. A ispod celog kompleksa prostiraće se garaža na dva nivoa.

Od 8. marta atraktivnu lokaciju u Bulevaru Zorana Đinđića "okupirala" je građevinska mehanizacija. Počelo je kopanje dubokih temelja za tri objekta.

Uz crkvu će se nalaziti zdanje sa kancelarijskim prostorom. Projekat predviđa i dve stambene zgrade. Osim prizemlja, one će imati sedam spratova i uvučene etaže sa dupleksima iznad. Poslovna građevina biće dva sprata niža. U njoj će se nalaziti lokali od 70 do 582 kvadrata.

Zgrade sa po dva ulaza imaće zasebne liftove, podzemne garaže, a predviđene su i dve poluatrijumske pjacete. Na vrhu objekata nalaziće se luksuzni petosobni dupleksi. Stambene jedinice biće različitih kvadratura i prostornog uređenja. Pa tako, u novobeogradskom Bloku 32, zainteresovani kupci moći će da kupe jednosobne, ali i petosobne stanove.

Prema podacima dostupnim na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, vlasnik 99 odsto parcele 1172/24 je Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, odnosno SPC. Ova crkvena parcela se u zemljišnjim knjigama vodi kao gradsko građevinsko zemljište. A u podacima o delu parcele navodi se - "ostalo veštački stvoreno neplodno zemljište". Međutim, budući stambeno-poslovni komples, prostiraće se na delu još jedne parcele. Na placu 1171/1, vlasnik je država Srbija, ali postoji zabeležba postupka restitucije koji vode Ljubica i Jelena Vujanović.

Povodom izgrade komercijalno-poslovnih objekata u Bloku 32, u "PMC inženjeringu" u ponedeljak nismo dobili odgovor.

- Zar je toliko hitno da se interesujete za ovo gradilište? Pozovite u utorak direktora, pa će vam on sve reći - kaže pomoćnik direktora Budimir Tomović - sektor za izvođenje, projektovanje, nadzor i konsalting.

INFORMACIONA TABLA

SA dela porte Hrama Svetog Dimitrija skinuta je kovana ograda, a na njene temelje postavljena je građevinska ograda. Radovi su počeli 8. marta.

Kako se navodi na informativnoj tabli, rok za završetak dve stambene i jedne poslovne zgrade je septembar 2019. Izvođač radova je zemunska "Gradina".