NOVI SAD - Direktor Javnog preduzeća Zavod za izgradnju grada "Novi Sad" (ZIG) Dejan Mandić izjavio je danas da je najznačajnija investicija koju Grad Novi Sad preko ZIG-a planira u ovoj godini infrastrukturno opremanje Industrijske zone "Sever 4", koja se nalazi uz auto-put  Beograd - Subotica. 

 

Mandić je podsetio da je Republika Srbija bez naknade Gradu Novom Sadu prenela zemljište površine 57 hektara, sa obavezom Grada da ga potpuno infrastrukturno opremi i pripremi uslove da ta parcela postane moderna industrijska zona.

 

"Zavod za izgradnju grada je uradio već nekoliko koraka u tom pravcu, raspisali smo javnu nabavku i angažovali smo izvođača radova za nasipanje terena na Radnoj zoni "Sever 4" gde u proseku kota terena treba da se podigne za dva metra", rekao je Mandić novinarima tokom prezentacije na Novosadskom sajmu.

 

On je kazao da se na terenu može videti da su radovi na tom poslu značajno odmakli i da je u ovom trenutku polovina posla na nasipanju terena završena i dodao da je ZIG angažovao projektante za projektovanje infrastrukture, ali i za projektovanje objekta sa parternim uređenjem.  

 

Prema Mandićevim rečima, dobijena je i građevinska dozvola za pomenuti objekat, odnosnu fabričku halu koja će biti sagrađena na osnovu ugovora sa krajnjim korisnikom, a to je američka Kompanija "Lir".

 

"Projekat je spreman i sada je u postupku raspisivanje javne nabavke za izgradnju privrednog objekta sa kompletnim parternim uređenjem i iskreno se nadam da ćemo krajem aprila već imati potpisan ugovor i početi radove na izgradnji tog objekta", kazao je Mandić. 

 

Prema njegovim rečima, u ovom momentu izvode se radovi na izgradnji saobraćajnica u dužini od 2.700 metara, a istu tu dužinu imaće i pešačka staza koja će biti sa jedne strane saobraćajnice. Pored toga uvodi se fekalna i atmosferska kanalizacija, rasveta i sve drugo što je neophodno za nesmetan rad.

 

"Ova infrastruktura će trenutno pokriti oko pet hektara parcele, a takođe pripremamo dve parcele za privredne objekte sa ukupnom površinom od 140.000 metara kvadratnih. Na parceli od 80.000 kvadrata nalaziće se se objekat koji radimo za "Lir", a 60.000 metara kvadratnih će biti već infrastrukturno opremljeno za nekog novog investitora. Tako ćemo po prvi, kada dođu neki investitori, moći da ih odvedemo i da im pokažemo opremljenu parcelu na kojoj odmah mogu da grade objekat", istakao je Mandić. 

 

Na parceli od osam hektara na kojoj će biti objekat Kompanije "Lir", kako je pojasnio Mandić, planirana je fabrička hala od 28.000 metara kvadratnih, a na prostoru oko nje parking za putnička vozila za zaposlene od 260 parking mesta i 12 parking mesta za autobuse koji će prevoziti radnike, te 20 mesta za kamione za transport robe.

 

Mandić je naglasio da je Grad Novi Sad odlukom o budžetu za 2016. godinu planirao da za sam objekat sa parternim uređenjem izdvoji 2,7 milijardi dinara, a za nasipanje terena i infrastrukturno opremanje oko 900 miliona dinara i u oba iznosa je uračunat PDV.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.tanjug.rs/