Moderna kancelarija odgovara na pitanje da li fleksibilni radni prostori mogu da pomognu produktivnosti.  U mnogim kompanijama redovi kabina ili stolova više nisu uobičajeni. Umesto toga, mnoge moderne kancelarije nude raznolike radne prostore, tako da se zaposleni mogu pronalaziti van svojih stolova mesto koje zadovoljava potrebu trenutnog zadatka.

Na primer, mnoge kancelarije imaju otvoreni koncept sedenja u kojima zaposleni imaju jasan pregled svih članova tima. Kada neko ima potrebu za sastankom ili privatnim razgovorom, mnoge kancelarije nude male sobe za sastanke. Savremena kancelarija često se može pohvaliti udobnim kaučima na kojima kolege razgovaraju i saradjuju u neformalnoj atmosferi.

Za ljude kojima je potreban prostor u kome se zaista mogu uspraviti i fokusirati, mnoge moderne kancelarije imaju tihe sobe dizajnirane za jedno ili dvoje ljudi. Neke moderne kancelarije nude stolove za stajanje pored tradicionalnih. U svakom slučaju, cilj je da se zaposlenima obezbedi raznovrsni radni prostor, a ne samo njihovi stolovi.

 

Fokus na kulturi i misiji kompanije

Jedna od glavnih funkcija kancelarije jeste predstavljanje glavnih karakteristika kompanijske kulture. Za modernu kancelariju, to znači osigurati da svi zaposleni, od generalnog direktora do zaposlenog, budu dobro upoznati sa misijom i vizijom kompanije i da sprovode osnovne vrednosti kompanije.

To ne znači da svako mora misiju pamtiti i svakodnevno je recitovati. Mnoga preduzeća sada imaju korporativne događaje na kojima kompanija okuplja svoje zaposlene zbog nekog posebnog razloga ili kako bi proslavili neku prekretnicu u kompaniji. Kompanije organizuju i male, intimne ručkove i aktivnosti koje su usmerene ka izgradnji tima.

Kultura kompanije je takođe predstavljena kroz kancelarijski prostor. U mnogim kancelarijama sobe za sastanke su nazvane po temama koje su deo organizacione kulture. Boje koje se koriste na zidovima, podovima i nameštaju mogu se posebno odabrati kako bi podsticale osećanja koja su u skladu sa osnovnim vrednostima kompanije.

 

Male, ali vredne prednosti

U savremenoj kancelariji poslodavci moraju da ponude svom timu odredjene pogodnosti koje njihovi konkurenti nisu. Danas ljudi ne traže samo posao. Oni traže karijeru u kojoj mogu rasti. Moderne kancelarije nude svojim zaposlenima pogodnosti, uključujući planove za naknadu za obrazovanje koji podstiču stalno učenje.

Fleksibilnost je takodje pogodnost koja je uobičajena u mnogim modernim kancelarijama. Ovo uključuje radno vreme koje nije uobičajeno od devet do pet i mogućnost rada od kuće. Pored toga, mnoge moderne kancelarije imaju dvorane ili sale za fitnes, pored usluge vrtića za decu. Neke kompanije nude i žetone kao što su besplatni ručkovi i grickalice. Iako mali gestovi, oni ipak doprinose poboljšanju kulture kompanije i poboljšanju osećaja tokom rada u modernim kancelarijama.

 

(Source: Bizfluent)