Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je  da bi radovi na izgradnji industrijskog parka u beogradskom naselju Borča trebalo da počnu krajem marta naredne godine. On je rekao da se o finansiranju tog projekta razgovaralo i na sastanku sa predstavnicima Banke Kine, a najvažnije je to što je ta banka potvrdila da će finansirati sve kompanije koje dođu iz Kine u industrijski park, navodi se na sajtu Vlade.

Prema njegovoj oceni, to će dati podsticaj i drugim kompanijama da dođu u Srbiju, jer velike kompanije sa sobom dovode desetine drugih malih i srednjih preduzeća. O gradnji industrijskog parka bilo je reči i na sastanku premijerke Ane Brnabić i predsednika Kine Si Đinpinga, koji je održan 4. novembra u Šangaju.

Projekat Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu zajednički realizuju Vlada Srbije i kineska državna kompanija China road and bridge corporation. Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je početkom oktobra u skraćenom postupku da Republika Srbija i kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) zajednički osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u Republici Srbiji kako bi gradili industrijski park na severnoj obali Dunava u Beogradu.

Ministar Popović ranije je rekao da će to biti najmoderniji industrijsko-tehnološki park u ovom delu Evrope.

 

(izvor: eKapija)