NIŠ

Potencionalni stanari Startap centra  Niš  mogu da počnu sa prijavljivanjem  na javni poziv za poslovni prostor u ovom prostoru već od danas – rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana povodom raspisivanja konkursa.

Kako je rečeno konkurs je  otvoren trajno a prvi presek će biti napravljen 15.maja.

Naknadni presek radiće se na svaka tri meseca do popune kapaciteta prostora.

Startap centar je osnovan kao zajednička inicijativa Elektronskog fakulteta Univerziteta u Nišu i grada Niša i on ima za cilj da mladim, aktivnim ali i svršenim studentima, ljudima koji imaju inovativne ideje omogući da naprave svoj sopstveni biznis i da u idućem periodu od dve godine , koliko traje ugovor izađu na tržište kao vodeće kompanije.

“ Na ovaj način želimo da sprečimo „odliv mozgova“, a svim našim inženjerima se daje mogućnost da se bave inovativnim delatnostima, da ostanu ovde, da ovde plaćaju poreze i doprinose, ali da istovremeno sarađajuju sa svima u svetu. Da ne moraju da idu van Srbije da bi dobro živeli i bavili se poslom za koji su se obrazovali“, kaže Miloš Grozdanović, direktor Startap centra.

Na konkurs se mogu prijaviti timovi koji razvijaju inovativnu ideju i planiraju da pokrenu svoj startap ili već registrovana inovativna tehnološka preduzeća koja posluju manje od dve godine.

Grozdanović je dodao da potencijalnim stanarima Startap centar nudi podsticajno akademsko okruženje.

„Budući stanari dobijaju potpunu infrastrukturnu podršku, mogućnost korišćenja opreme za primenjeni naučno-istraživački rad, mentorsku i savetodavnu podršku u oblasti prava, menadžmenta i knjigovodstva, a fokus je na kontinuiranoj edukaciji i umrežavanju“, istakao je Grozdanović.

Potencijalni stanari mogu da iznajme prostor na dve godine. Zakupnina za prvih osam meseci gratis. Sledećih  osam meseci plaćaće se 240 dinara po kvadratnom metru, a  potom 480 dinara po kvadratnom metru.

“U prvoj godini ugovora nudimo svim svojim stanarima besplatne konultativne usluge iz oblasti prava, marketinga, menadžmenta i računovodstva. Tokom celokupnog trajanja ugovora moći će stanari da koriste konstantne edukacije i treninge kao i opremu za naučno-istraživački rad”, ističe Grozdanović.

Startap centar Niš je inkubator za ideje i poslovne poduhvate mladih ambicioznih ljudi, podrška preduzetničkom duhu i razvoju kreativnosti među studentima, kao i inovativnim startap kompanijama u oblasti nauke i naprednih tehnologija na njihovom putu sazrevanja.

„Naša vizija obuhvata doprinos Nišu da postane regionalni centar za dinamičan razvoj inovativnog tehnološkog preduzetništva, internacionalnu promociju projekata i kompanija

regiona južne i istočne Srbije, kao i jačanja globalne konkurentnosti celokupne Republike Srbije“, dodao je Grozdanović.

U Startap centru ima prostora ima za 24 stanara.

 

(izvor: jugpress)