To su potvrdili u kompaniji Marera propertis koja je vrhunsko arhitektonsko delo moderne Dragiše Brašovana kupila pre dve godine zajedno sa Aleksandar gradnjom.

“Rekonstrukcija ovog spomenika kulture startovala je prošle godine i njome je osim zamene fasade predviđena i promena stolarije, hidroizolacije, uređenje dvorišnog dela, a u unutrašnjosti objekta menjaju se elektro i vodovodne instalacije, liftovi, ugrađuju novi protivpožarni i sigurnosni sistemi, postavljaju sistemi klimatizacije i ventilacije. Na objektu će biti ugrađena i spoljašnja rasveta, „kako bi se naglasile konture zgrade”, navodi Marera u pisanim odgovorima Politici.

Imajući u vidu veličinu zgrade koja se prostire na 40.000 kvadratnih metara, unutrašnjost zgrade BIGZ nudi veliku fleksibilnost po pitanju veličina kancelarija. Svaki sprat podeljen je na više celina, površine od 100 kvadratnih metara, pa sve do 3.500 kvadratnih metara, kolika je površina celog sprata, što predstavlja poseban raritet ove zgrade.

BIGZ će takođe imati i dva restorana, od kojih će jedan biti na krovu zgrade, odakle se pruža prelep pogled na grad – ističu u Mareri i dodaju da “cena rente zgrade odgovara ponudi kancelarijskih prostora A klase u Beogradu”.

Kada je februara 2021. od Petra Matića kao većinskog vlasnika zdanja kupila BIGZ, Marera je najavila da će u rekonstrukciju uložiti više od 40 miliona evra i da će je završiti za oko 18 meseci.

Zgrada BIGZ izgrađena je kao zgrada Državne štamparije između 1936. i 1940. godine na prostoru kompleksa urbane, industrijske i saobraćajne zone kod “Mostara”. Za spomenik kulture BIGZ je proglašen 1992. godine.

 

Izvor: Bizlife.rs