PLANIRANA izgradnja tunela Savska - Dunavska padina, mogla bi da promeni i izgled Stare Palilule. Umesto zaraslog industrijskog kompleksa, zgrade "Beogradskog pamučnog kombinata" u Bulevaru despota Stefana 109 i Poenkarovoj 22, stare 116 godina, i zgrada Stare klanice izgrađena 1895., biće obnovljene.

Plan detaljne regulacije tunela Savska - Dunavska padina, koji je Skupština grada usvojila prošle nedelje, nedvosmisleno obuhvata i plan rekonstrukcije ovih objekata i izgradnju novih.

Kompleks "Beogradskog pamučnog kombinata" predstavlja jedan od najočuvanijih fabričkih krugova. Kao reprezentativni predstavnik industrijalističkog nasleđa Beograda, odavno uživa status zaštićenog dobra. Isto je i sa zgradom Stare klanice.

Grad planira da transformiše ove objekte i napravi mešoviti gradski centar, odnosno da izgradi delove za stanovanje i komercijalne sadržaje. Tu bi trebalo da niknu stambene zgrade, tržni centar, poslovni prostor, restorani i drugi ugostiteljski objekti, hotel.

U prizemlju jednog od planiranih objekata uz Poenkareovu, u planu je da se napravi vrtić površine veće od 650 kvadrata, koji bi moglo da pohađa 80 mališana. Tu je moguća i izgradnja višespratne garaže.

Ipak, kako se navodi u dokumentaciji, obavezni su očuvanje i rekonstrukcija objekata Pamučnog kombinata duž Poenkareove, gde su bili proizvodni pogon i magacini. Intervencije u unutrašnjosti su moguće, ali spoljni izgled mora biti očuvan. Tkačnica će takođe biti obnovljena, kao i fabričke predionice, a očuvanje sadašnjeg izgleda fasade se navodi kao bitna stavka buduće rekonstrukcije. U rešenje budućeg izgleda ovog kompleksa potrebno je uvrstiti i dimnjak i kotlarnicu, kao karakteristične elemente industrijske arhitekture.

Ostale zgrade "Pamučnog kombinata" je moguće srušiti i izgraditi nove. Obnoviće se i zgrada Klanice kao i kancelarije u okviru tog kompleksa. Ostale objekte je moguće nadzidati, obnoviti, ali je i tu potrebno očuvati spoljašnjost.

ISTORIJA

ZGRADE Stare klanice čine kompleks sagrađen od 1895. do 1898. godine, a bile su prvi projekat inženjera Miloša Savičića. Klanica je inicirala i izgradnju železničke pruge, a u okviru kompleksa nalazili su se obori, hladnjače, radnički stanovi, hotel, poštanska zgrada. Tokom Drugog svetsakog rata, mnogo objekata je porušeno.

 

izvor: Novosti

Foto: Z.Jovanović