ZVUK zubarske bušilice, dečja graja ili, pak, bat koraka klijenata samo su neke od svakodnevnih muka koje more stanare stambenih zgrada u kojima su se stacionirale firme. Nadležni nemaju tačan popis stanova koji se koriste u poslovne svrhe, a prema Zakonu o stanovanju, ukoliko im komšije ne odgovaraju, mogu samo da se odsele. Ukoliko posluju po zakonu i imaju potrebne dozvole za rad, stanari ne mogu da ih proteraju iz zgrade.

Svoje mesto pod krovom stambene zgrade u prestonici nalaze vrtići, agencije za nekretnine, zubarske ordinacije, škole stranih jezika. Sa ovim komšijama bori se i upravnik iz redova stanara u Bulevaru Zorana Đinđića 98 u Novom Beogradu Dušan Dvokić. Otkako se prihvatio posla šefa višespratnice, pokušava da napravi balans između poslovnih - došljaka i komšija - starosedelaca. Kako tvrdi, osim što mnogo ljudi dnevno prodefiluje zgradom, i liftovi se maksimalno koriste, a samim tim brže kvare, pa ne žele da im bilo koja firma ima sedište u njihovoj zgradi.

- Čuli smo da su neki poslovali u drugoj zgradi, pa su ih odande izbacili - kaže upravnik Dvokić. - Ne žele da plaćaju održavanje zgrade, a remeti se i kućni red. Stepeništa su, takođe, počela da propadaju, jer stalno neko dolazi i odlazi.

Kako propisuje novi Zakon o stanovanju, da bi se neko u svom ili iznajmljenom stanu bavio nekakvom delatnošću, bilo da je reč o obdaništu, agenciji za nekretnine, nije potrebna saglasnost stanara. Jedino kada im je neophodno zeleno svetlo komšija, jeste kada se u zgradi otvara hostel.

- Ukoliko neko ima stan, ima apsolutno pravo da ga izda ili da sam otvori nešto u njemu - kaže za "Novosti" Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Mora jedino da dobije neophodne dozvole za rad, a stanari se ništa ne pitaju. Ako remete javni red, mogu da ih prijave inspekciji i to je jedina njihova mogućnost. 

TAKSE ZA SVE ISTE

KADA je reč o učestvovanju u troškovima zgrade u kojoj posluju, odlukom o visini takse za minimalno tekuće i investiciono održavanje, izjednačen je iznos koji plaćaju vlasnici stanova i poslovnog prostora. Sada svi imaju iste troškove. Visina takse zavisi od toga kolika je starost zgrade, kvadrature stana, kada je reč o investicionom održavanju i od toga da li zgrada ima lift.

 

(izvor: Novosti.rs, fotografija: P. Milosevic)