U Ulici Džona Kenedija 10a u Zemunu otvorena je ekološka prodavnica, Maxi supermarket kompanije Delhaize, prva tog tipa u Srbiji i na Balkanu.

U ovoj prodavnici, kompanija Delhaize Srbija zamenila je strandardni sistem hlađenja ekološkim sistemom koji je baziran na ugljen-dioksidu, čime je izbacila iz upotrebe standardni freon R404A, što doprinosi zaštiti životne sredine. Inovativno tehnološko rešenje podržao je Mašinski fakultet u Beogradu.

Prilikom obilaska prodavnice, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je upoznat sa tehnološkim rešenjem rashladnog sistema, njegovim ekonomskim i ekološkim prednostima.

Naglašeno je da ovaj sistem znatno smanjuje emitovanje ugljen-dioksida u atmosferu od postojećeg, i da je za 25% energetski efikasniji, zbog čega predstavlja značajan iskorak u očuvanju životne sredine. Istovremeno, izbacivanjem iz upotrebe freona u sistemu rashlađivanja, kompanija Delhaize Srbija u svom poslovanju ostvaruje evropske ekološke standarde.

Trivan je izrazio zadovoljstvo što je Srbija učinila još jedan pionirski korak, čime je potvrdila svoju posvećenost zaštiti životne sredine u čitavom regionu.

- Eliminisanje freona iz procesa rashlađivanja je izuzetno značajno sa stanovišta zaštite životne sredine, ali tu su i drugi koraci Delhaize Srbija kao što je smanjenje upotrebe plastičnih kesa, što su važni rezultati, a još važnija je promena u našim glavama, promena u razmišljanju, da zaštita životne sredine nije samo stvar države, kompanija, ona je stvar svih nas, istakao je Trivan.

Ministar je pozvao kompaniju Delhaize Srbija da nastavi da otvara ekoloških prodavnica, i druge kompanije da se pridruže u uspostavljanju ekoloških standarda u svom društveno odgovornom poslovanju.

Posebno je naglasio značaj podrške Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu uspostavljanju prvog ekološkog rashladnog sistema u prodavnici, što je još jedan dokaz da Srbija ima dovoljno znanja i pameti za unapređenje zaštite životne sredine, a ono što još uvek nedostaje je novac.

Kventin Roje, generalni direktor Delhaize Srbija naglasio je da će kompanija nastaviti da obezbeđuje ekološke standarde u svom odgovornom poslovanju, radi budućih generacija.

- Uveli smo sistem naplate plastičnih kesa, zahvaljujući kojem smo smanjili njihovo korišćenje za više od 65% i počeli da uspešno menjamo navike sugrađana. Zajedno sa potrošačima samo u prošloj godini reciklirali smo više od deset hiljada tona otpada. Odgovornost kompanije ogleda se i u tome da strateški uvodimo promene koje pozitivno utiču na sve nas. Planiramo da do kraja godine otvorimo još ekoloških prodavnica, uz poštovanje najstrožih ekoloških standarda - rekao je Kventin Roje.

 

(izvor: ekapija)