Ovim prestižnim sertifikatom potvrđuje se da je Upravna zgrada Lidla u Novoj Pazovi izgrađena na mestu gde su građevinski radovi najmanje uticali na ekosistem i vodene tokove, kao i da su upotrebljavani reciklirani i održivi materijali, sa ciljem da se smanji negativan uticaj na okolinu.

Lista razloga zbog kojih se Lidlova Upravna zgrada našla na poziciji predvodnika održive gradnje u zemlji uključuje i implementiranu tehnologiju za efikasnu uštedu vode i toplotnu izolaciju, kao i instalaciju osvetljenja koje štedi električnu energiju. Posebna pažnja u izgradnji posvećena je dobrobiti zaposlenih, tako što se u velikoj meri vodilo računa o kvalitetu vazduha unutar objekta.

"Ovim priznanjem potvrđuje se da su prilikom izgradnje objekta poštovani principi održivosti, ali i pohvaljuje dizajn i pozitivan uticaj na okolinu."

„Kao odgovorna kompanija, mi se svakodnevno brinemo o zajednici u kojoj poslujemo. Deo naših aktivnosti usmeren je na očuvanje životne sredine, i zato smo veoma ponosni što su način izgradnje i korišćenja naše Upravne zgrade doveli do toga da je ona postala prvi nosilac LEED Platinum sertifikata u Srbiji, kao i na činjenicu da naš Logistički centar poseduje LEED Gold sertifikat. Nastavićemo da odgovorno rastemo, doprinosimo ekološkom osvešćivanju uže i šire lokalne zajednice, i da se prema resursima odnosimo ne ugrožavajući ni prirodu ni društvo“, ističe Darko Vukotić predstavnik kompanije Lidl Srbija.

LEED sertifikati uključuju nezavisnu procenu zelenih elemenata gradnje određenog objekta, a LEED Platinum je, u ovoj sistematizaciji, najviša ocena koja se može dobiti.

„Veoma smo ponosni što smo doprineli dodeli prvog LEED Platinum sertifikata u Srbiji“, kaže Marija Golubović, izvršna direktorka kompanije Energo, koja je sprovela proces sertifikacije. „Nadamo se da će ovo dostignuće služiti kao podsticaj za podizanje novih zgrada u Srbiji u skladu sa najvišim standardima održive izgradnje“, dodaje ona.

Gold zgrada

Podsetimo, Logistički centar Lidla Srbija je takođe nosilac LEED sertifikata – naime, ovaj centar je jedan od najvećih objekata u jugoistočnoj Evropi sa LEED Gold sertifikatom, što takođe znači da su prilikom gradnje poštovani principi održivosti – efikasna upotreba vode, smanjenje otpada, kao i korišćenje održivih građevinskih materijala.

 

izvor: gradnja.rs