Formirano je zajedničko preduzeće opštine Apatin i privatnih partnera pri čemu je opština uložila zemljište, a privatni partner je finansirao kompletnu izgradnju i sve komunalne priključke za novu pijacu.

"Ova projekat je započeo još 2008. godine, a firma "Freeland Mijanović" u priču ušla prošle godine tako što smo od tadašnjeg privatnog partnera otkupili udeo u tom preduzeću i za 12 meseci uspeli smo da privedemo kraju izgradnju celog pijačnog kompleksa koji bi trebalo svečano da bude otvoren početkom septembra",rekao je Tanjugu direktor te firme Aleksandar Mijanović.

On je istakao da je ovo pravi i možda i prvi primer uspešnog parterstva između privanog i javnog sektora u Srbiji i da može poslužiti kao uzor i dokaz da je ne samo moguća saradnja između ta dva sektora već i da, kako je kazao, ona bude uspešna i ekonomski opravdana.

"Svedoci smo da je u Srbiji javni sistem, kada je reč o komunalnim preduzećima, neodrživ jer sredstva iz budžeta koja treba da idu u investicije i razvoj koriste se kao subvencije javnim komulanim preduzećima da bi se delile plate. Na našem primeru se vidi da opština može od dela lokala koje joj pripadaju i dela dobiti od zajedničkog preduzeća obezbediti pet do deset plata za zaposlene u samoj opštini", istakao je Mijanović.

Po njegovim rečima, korist za lokalnu zajednicu je i ta što će sredstva iz budžeta umesto za subvencije moći da se ulože u neke razvojne projekte, a osim toga, kako je kazao, umesto da se sredstva izlivaju iz budžeta ona će se kretati u suprotnom smeru odnosno ulivaće se u budžet po osnovu dobiti koju će opština imati od izdavanja lokala koji joj pripadaju i procenta dobiti od zajedničkog preduzeća.

"Opština kao suvlasnik preduzeća, po osnovu osnvačkog ugovora, ima 12 procnata od ukupnog broja lokala i 12 procenata učešća u dobiti preduzeća, tako da će sigurno imati korist od ovog projekta jer će zarađivati umesto da troši na plate zaposlenih na pijaci", pojasnio je Mijanović dodajući da će pijaca imati šest zaposlenih.

Mijanović je naglasio da je između opštine Apatin i privatnog partnera postignut džentlmenski sporazum, koji je definisan ugovorom, da se nijedna odluka o eventualnom povećanju cena licitacija za zakup tezgi i lokala, kao i cena dnevne pijačarine, ne može doneti bez saglasnosti Opštinskog veća, čime se, kako je istakao, sprečava svaka mogućnost korišćenja monopolskog položaja koji bi privatni partner mogao imati.

"Na taj način vlast koju su izabrali građani štiti te iste građane, tačnije, poljoprivredne proizvođače, od eventualnih ucena i visokih početnih cena licitacije ili dnevnog zakupa tezgi, odnosno pijačarine, koje će biti srednja vrednost zakupa tezgi i pijačarine na desetak najvećih pijaca u Srenjebačkom, Južnobačkom i Severnobačkom okrugu", rekao je Mijanović.

Direktor preduzeća "Freeland Mijanović" je kazao da je bilo i dosta otpora realizaciji ovog projekta, a da su najveći protivnici bili oni koji se bave prodajom robe stranog porekla bez uredne dokumentacije.

"Sve inspekcije će na pijaci imati svoje kancelarije i vrlo jednostavno će moći da utvrde kvalitet i poreklo svih životnih namirnica, što je od suštinskog značaja i praktično će nemoguće biti da se prodaje roba bez odgovarajuće kontrole", istakao je Mijanović.

Pijaca je, objašnjava on, na prostoru od oko 7.000 kvadratnih metara, potpuno natkrivena, ima šest ulaza i izlaza i deo namenjen prodaji mesnih i mlečnih proizvoda kompletno j opremljen rashladnim vitrinama i svim potrebnim uređajima.

U pijačnom kompleksu je 40 manjih lokala i veliki mega market.

 

Predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić rekao je Tanjugu da je ta opština potpisala prvi ugovor o javnom-privatnom partnerstvu u Srbiji i da je to bilo 2008. godine kada je potpisan ugovor o izgradnji pijace u tom gradu.

"Najveći problem smo imali prilikom dobijanja dozvole od Direkcije za imovinu jer smo na te dozvole čekali pune dve i po godine", rekao je on.

"Suština je u tome da je Apatin do sada imao pijacu koja nije ispunjavala ni minimum sanitarnih uslova, koja je zbog toga dva puta zatvarana, a sada dobija jedan objekat koji ispunja sve, kako sanitarne tako i sve ostale, uslove i pruža vrhunski komfor i prodavcima i posetiocima", naglasio je Smiljanić.

 

 

 

 

 

Izvor: tanjug.rs