Pored nedavno potpuno rekonstruisane, Novkabelove kule "Era" u Industrijskoj zoni u Novom Sadu, gradiće se tri poslovne zgrade sa po osam spratova.

Površina koja je obuhvaćena planom je veća od 14.700m2, a projekat potpisuje urbanista Rade Avramov iz novosadskog biroa "A.R.HITEKT 5".

Planirane zgrade biće visine 34 metra i u njima će raditi više od 1.400 ljudi. Predviđeno je da zgrada sa osmospratnim lamelama A i B izgleda kao da je postavljena na postamentu, koji će imati prizemlje i jedan sprat. Iznad toga se formiraju kule istih dimenzija i proporcija, ali različite fasade.

Objekat sa lamelom C će se nalaziti između kule-lamele A i već postojeće kule upravne zgrade Novkabela (sadašnja zgrada M&I Systems Group), prenosi gradnja.rs.

Predviđeno je da u okviru objekta bude smešteno 40 poslovnih prostora, četiri lokala komercijalno-poslovne namene, restoran i ostali prateći sadržaji.

Kako je navedeno u projektu, u prizemlju se nalaze foajei – nezavisni pristupi poslovnim prostorima na višim etažama, preko kojih se pristupa jezgrima sa vertikalnim komunikacijama i restoranu u centralnom delu prizemlja. Vertikalne komunikacije se pružaju od nivoa podruma do nivoa osmog sprata.

Na višim etažama nalaziće se poslovni prostor koncipiran u formi otvorenog plana. Kancelarije imaju prirodno provetravanje i osvetljenje, dok se u središnjem delu svake od kula nalazi jezgro sa vertikalnim komunikacijama, instalacijama i sanitarnim prostorijama.

Na krovu svake od kula planiran je smeštaj mašinskih-termotehničkih i drugih neophodnih instalacija.

Oko objekata će biti izgrađena 223 parking mesta, od čega je 13 predviđeno za osobe sa invaliditetom, a šest će biti opremljeno punjačima za električne automobile.

Ovaj urbanistički projekat nalazi se na javnom uvidu do 24. avgusta, a može se pogledati na sajtu Grada Novog Sada

 

Izvor: Mojnovisad.com