Prema rečima Slobodana Dimitrijevića, pomoćnika gradskog sekretara za urbanizam i građevinske poslove, pre ove, izmene plana bile su 2005., 2007. i 2009. Sadašnja izmena tiče se sledećih poglavlja: ambasade, železnički saobraćaj, Savskog amfiteatra, pravila građenja za saobraćajnice, ulične mreže i pravila za građenje parcele.

Skupština grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je četiri plana detaljne regulacije i donela odluke o izradi, izmeni i dopuni još deset PDR na teritoriji grada, prenosi Beoinfo. 

Blok između ulica Radoja Dakića, Žarka Miladinovića i Miloša Bandića u opštini Zemun nedovoljno je urbanizovan, a delom je zapušten i "napadnut" spontanom gradnjom. Takođe, neophodno je i odvojiti zemljište za značajne planirane saobraćajne koridore i komplekse. Zbog toga će se izraditi plan detaljne regulacije ovog prostora, površine oko 3,68 hektara.

Cilj izrade plana detaljne regulacije Novog avalskog puta, od Kumodraške do Kružnog puta, na Voždovcu, jeste stvaranje jedinstvenog planskog osnova za izgradnju magistralne gradske saobraćajnice Novog avalskog puta, kao jednog od južnih uvodnih pravaca u Beograd, kao i to da se Kumodraška ulica u celosti pokrije planskom dokumentacijom. 

Cilj Plana detaljne regulacije dela naselja Veliki Crljeni, za kompleks "Devix" – tamnavska okretnica u opštini Lazarevac, jeste formiranje privredne zone, to jest novih proizvodnih, komercijalnih i skladišnih kapaciteta, uz opremanje i izgradnju neophodnih saobraćajnih površina i infrastrukturnih mreža i objekata kako bi se stvorili povoljni uslovi za rad, a istovremeno obezbedili uslovi očuvanja životne sredine. 

Planom detaljne regulacije područja između ulica Gospodara Vučića, Vojislava Ilića, Kralja Ostoje, Bačvanske, Rada Neimara, Mahmuta Ibrahimpašića i Strumičke, granice gradske šume "Šumice" i Unutrašnjeg magistralnog poluprstena predviđeno je definisanje potencijala, ograničenja, razvojnih prioriteta predmetne teritorije. Inicijativu je podnela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, ali i velik broj građana koji u prethodnom periodu nisu imali mogućnost da realizuju bilo kakvu izgradnju na svojim parcelama. Također, loša saobraćajna mreža i komunalna opremljenost uticali su na podnošenje inicijative za izradu planske dokumentacije. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 28 hektara.

Kad je reč o izmenama i dopunama planova, svi oni se odnose na infrastrukturne objekte koji treba da podrže projekat "Beograd na vodi", to jest izmeštanje postojeće infrastrukture i izgradnja nedostajuće infrastrukture, objavio je Beoinfo. 

Više informacija o izmenama i dopunama Generalnog plana Beograda 2021. pročitajte u našem tekstu.

 

 

 

 

 

Izvor: eKapija