Stručnjaci iz kompanije Novaston Asset Management, koja se bavi upravljanjem nekretninama i u sektoru poslovnog prostora, ističu da poslednjih godina dolazi do rasta cena kvadrata u starijim zgradama, usled sve veće potražnje domaćih i inostranih kompanija za kancelarijama u strogom centru grada, prvenstveno zbog infrastrukture, lokacije, ali i prestiža.

"NJihova vrednost se gotovo izjednačava sa onima u novoizgrađenim objektima, koji su do skora zbog primene savremenih standarda gradnje i modernog dizajna imali prednost na tržištu poslovnog prostora", kaže Sanja Svilar, Commercial Services menadžer u kompaniji Novaston.

Jedna od najboljih lokacija u Beogradu za poslovanje kompanija jeste u samom gradskom jezgru i glavnoj pešačkoj zoni – u Knez Mihailovoj ulici. Spoj tradicije i modernog najbolje opisuje nekadašnju zgradu kompanije „Rudnap“, koja će posle rekonstrukcije postati visokokvalitetni i funkcionalni poslovni prostor A klase, urađen po poslednjim arhitektonskim i dizajnerskim standardima. Novaston Asset Management, kao deo Novaston platforme, zastupnik je za izdavanje poslovnog prostora u ovoj zgradi, koji će biti dostupan za zakup početkom jeseni.

Ovo zdanje značajne istorijske vrednosti, iz poznih godina 19. veka, preživelo je granatiranja u Velikom ratu, potom nekoliko bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. Nalazi se na izuzetno atraktivnoj lokaciji – u Ulici Vuka Karadžića 6, na uglu sa Knez Mihailovom, a dijagonalno od zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Reč je o zgradi sa pet spratova, sa više od 1.400 m2 visokokvalitetnog kancelarijskog prostora za izdavanje. Tipski sprat je c. 270 m2. Izuzetak je prostor u prizemlju od c. 70 m2, koji je idealan za uslužne delatnosti, poput kafića i restorana. Prva dva sprata, kao najstariji deo zgrade koji datira iz 19. veka, imaju visoke plafone, što je karakteristika tadašnjih „salonaca“. Takođe, posebno će biti atraktivan i peti sprat koji, osim visokog plafona i krovnih prozora, ima i zaista upečatljivu kupolu“, objašnjava Sanja Svilar.

Danas poznata kao nekadašnja zgrada „Rudnap“, ova beogradska znamenitost sagrađena je između 1870. i 1875. godine. U njoj je bio smešten poznati hotel „Rusija, a vlasnici su bili čuvena trgovačka porodica Barlovac. Zgrada je tokom 20. veka dograđivana nekoliko puta, prateći trendove gradnje koji su dominirali u tim vremenima i tako postala jedan od simbola centra grada. Ovaj budući prestižni poslovni prostor, rekonstruisan i opremljen prema standardima 21.veka, predstavljaće pravo mesto za kompanije sa tradicijom.

izvor.novosti.rs