Nova poslovna zgrada u skladu sa najvišim standardima održivosti i komfora za korisnike

U duhu svega onoga što simbolizuje Energy net, osmišljena je nova upravna zgrada ove uspešne kompanije, koja se nalazi u Temerinskoj ulici broj 111, u Novom Sadu. Objekat bruto površine od preko 4.000 m2, strukture Su+P+3 etaže, izgrađen je prema projektu tima Arhitektonskog biroa Bauer, koji je predvodio naš poznati arhitekta Aleksandar Bauer, u skladu sa sa najvišim standardima održivosti i komfora za korisnike.

Zgrada će biti LEED sertifikovana, što znači sertifikaciju objekata planiranih i građenih po principima zelene gradnje, a biće i prvi objekat u regionu koji će posedovati i WELL sertifikat, koji svedoči da je prilikom projektovanja vođeno računa ne samo o dobrobiti okruženja, već i korisnika prostora

ARHITEKTURA KOJA POMERA STANDARDE

Arhitektura objekta je zasnovana na principima funkcionalnosti, potrebama čoveka, ekološke svesti i energetske efikasnosti. U smislu tehnološke opremljenosti i upotrebe građevinskih materijala i konstruktivnih sistema, od kojih se neki po prvi put primenjuju u Srbiji, ovaj objekat svakako pomera standarde.

Zgrada ima betonsku strukturu sa potpuno zastakljenom frontalnom i dvorišnom fasadom, dok su bočne fasade zatvorene. Zbog velike dubine prostora u odnosu na zastakljeni deo fasade izazov je bio obezbediti dovoljnu količinu prirodnog osvetljenja za sve delove unutrašnjosti. Ovaj problem je rešen centralno postavljenim staklenim krovom, oko kojeg se u vertikalnom smislu prostiru galerije i to kroz sve etaže koje povezuju radne prostore. Prostori su pored toga funkcionalno podeljeni staklenim pregradama, što obezbeđuje dovoljnu količinu prirodnog svetla, a led rasveta projektovana tako da se intenzitetom prilagođava potrebama, dodatno utiče na prijatniji boravak korisnika.

Enterijerom dominiraju natur beton, staklo i čelik, kroz pojedine elemente u prostoru oplemenjeni hrastom kao prirodnim materijalom. Sva spoljašnja stolarija je izvedena od visokokvalitetnih šestokomornih aluminijumskih profila, sa termoprekidima, dok je za zastakljivanje korišteno niskoemisiono staklo, koje obezbeđuje dovoljnu količinu svetlosti u prostoru, ali smanjuje prodor UV zračenja i gubitak toplote i do 60-70%, što ga čini visoko energetski efikasnim.

Ono što će novu poslovnu zgradu činiti posebnom je svakako i KRION® ventilisana fasada. Porcelanosa KRION® FV moduli, koje odlikuju jedinstvene karakteristike ovog izuzetno čvrstog materijala , prave se po meri za svaki projekat. Elementi za profilisanje sklopa izrađeni su od legure aluminijuma 6005 T6, stvarajući ukupnu fasadu koja je visoko otporna i izdržljiva, čak i pod najnepovoljnijim uslovima, a sposobnost termoformiranja ovog materijala mu daje mogućnost stvaranja neobičnog kontinuiranog dizajna, tako da fasada Energy Net poslovnog centra predstavlja pravo umetničko delo.

Visok termalni komfor i kvalitet vazduha, uz gotovo nečujan rad uređaja

Sistemi termo tehnike – klimatizacije i ventilacije koji su instalirani u ovom objektu jesu paradigma za sve poslovne objekte. Sistem grejanja i hlađenja se sastoji od podnog grejanja i indukcionih aparata raspoređenih prema potrebama u prostoru, kojima se upravlja lokalno, preko panela sa displejem koji u sebi imaju integrisan termostat, ali postoji i mogućnost upravljanja i putem aplikacije, što ovu zgradu svrstava u red tzv. pametnih zgrada.

Regulacija količine potisnog i odsisnog vazduha se vrši pomoću dampera na kanalima, dok se temperatura vazduha reguliše upravljanjem ventilima hladne i tople vode koji se nalaze na svakom indukcionom aparatu. Indukcioni uređaji nemaju nikakvih pokretnih delova (motora, ventilatora i sl.) koji bi stvarali buku, tako da je njihov rad gotovo nečujan (buka je ispod 30 dB), pa uz visok termalni komfor obezbeđuju optimalne uslove boravka, što utiče na povećanje produktivnosti i kvalitet rada korisnika prostora.

Ono o čemu se posebno vodilo računa prilikom projektovanja objekta je kvalitet vazduha i to ne samo onog unutar objekta, već i vazduha koji se emituje u spoljašnju sredinu. Ubacivanjem značajno veće količine svežeg vazduha od onih koje su propisane uobičajenim normama, kao i dvostrukim sistemom filtriranja kroz grube G4 filtere i vrećaste filtere F7 za finu filtraciju, korisnici prostora u svakom trenutku imaju čist vazduh, vrhunskog kvaliteta. Odsisni vazduh se takođe filtrira i izbacuje prečišćen u spoljni prostor, čime se značajno smanjuje emisija štetnih gasova i dodatno vodi računa o očuvanju životne sredine.

Visoka energetska efikasnost i maksimalan komfor korisnika prostora

Aplikacija omogućava zadavanje grupnih komandi za uključivanje grejanja ili hlađenja i određivanja željene temperatura za kompletnu zgradu. Pomoću senzora prisustva u određenim zonama, grejanje ili hlađenje za tu zonu, kao i rasveta se automatski isključuje, ukoliko je prostor prazan, čime se postiže maksimalna ušteda energije. Pored navedenog, zgrada sadrži i SWEGON WISE sistem klimatizacije u skladu sa potrebama korisnika, koji uz solarne panele za snabdevanje električnom energijom, ovu zgradu čini visoko energetski efikasnom.

LEED for Interior Design and Construction (LEED ID+C) i WELL sertifikati koje će zgrada imati su još jedna potvrda da je prilikom projektovanja vođeno računa ne samo o dobrobiti okruženja, već i o dobrobiti korisnika prostora. LEED sertifikat označava da je objekat građen u skladu sa principima zelene gradnje, dok WELL sertifikacija podrazumeva odgovarajuće performanse objekta koje pozitivno utiču na zdravlje i dobrobit ljudi. Važno je napomenuti da će Energy Net business centar biti prvi objekat u regionu i šesnaesti u Evropi koji ima oba navedena sertifikata.

Procentualno u odnosu na radni – kancelarijski prostor objekat ima bogat sadržaj u vidu kafea, prostora za odmor, sala za sastanke i timski rad, savremeno opremljen auditorijum u suterenu objekta kao i gym sa spravama za rekreaciju. Veći deo ravnog krova prekriven je zelenilom, kao i delom sa zimskom baštom, što će dodatno uticati na prijatan boravak korisnika prostora.

NOVI PORCELANOSA SHOWROOM

U prizemlju objekta prostire se Showroom kompanije Porcelanosa, što predstavlja jedinstven prostor ovog tipa u Novom Sadu. Na 1.100 m2 u 30 ambijenata je izložena cela gama proizvoda svih 7 fabrika Porcelanosa grupe – Porcelanosa, Noken, L’ Antic Colonial, Urbatek, Butech, Gamadecor i System Pool – Krion. Pored keramike, mozaika i sanitarije izloženi su po prvi put i manje poznati Porcelanosa proizvodi poput ploča od prirodnog kamena, sanitarije od prirodnog kamena. Airslate (laki kamen), Linkfloor podne obloge, parketi i laminati, kao i uzorci boja i završnica Krion materijala i 3D panela. Pored toga, salon poseduje i nekoliko zona u kojima su izložene specijalne linije Porcelanosa proizvoda – Gamadecor, Noken i Krion, kao i zone za rad sa arhitektama i klijentima, koje će dodatno doprineti uspešnom kreiranju poslovnog i radnog prostora po meri čoveka, u skladu s prirodom.

izvor: grenef.com