Dok se ovih dana prvi stanari useljavaju u stanove u naselju "West 65" u Novom Beogradu, kompanija "PSP Farman" planira nastavak izgradnje tog poslovno-stambenog kompleksa u ulici Omladinskih brigada.

- Kupci prvih 150 stanova, 19 maloprodajnih lokala počinju useljavanje. Krajem jula počinjemo gradnju druge etape ovog kompleksa, u okviru koje će biti izgrađeno 100 stanova, 16 lokala i pripadajuća podzemna parking mesta – kaže za "eKapiju" Branko Trkulja, generalni direktor "Farley Investors", kompanije u sastavu "PSP Farman" koja vodi ovaj projekat.

U narednu fazu izgradnje biće investirano 9,9 mil EUR, a završetak radova je najavljen za septembar 2014. godine.

Investitori su veoma zadovoljni dosadašnjim interesovanjem kupaca. Kako su nam rekli "Farley Investors"-u, najtraženiji su trosobni stanovi površine oko 72-75 m2.

Od novih tehnologija naš sagovornik izdvaja korišćenje geotermalnih pumpi kojima se ceo kompleks hladi i zimi dogreva, čime se postiže ušteda energije do 30%.

- Svaki stan ima gasni kotao za grejanje vode za domaćinstvo. Ceo kompleks, sa maloprodajnim i rekreativnim objektima, omogućava zadovoljenje svih tekućih potreba stanovnika. Održavanje zajedničkih i javnih površina i fizičko-tehničko obezbeđenje objekata 24 h preko cele nedelje – navodi Trkulja prednosti života u ovakvom kompleksu.

Naš sagovornik ističe da su u "West 65" rešeni imovinsko-pravni odnosi, da su objekti dobili upotrebne dozvole tako da stanari mogu odmah da uknjiže svoje vlasništvo u katastru nepokretnosti.

- Ovo je jedinstven slučaj u Srbiji da su sva imovinska prava vlasnika stanova ostvarena i zaštićena u momentu potpisivanja primo-predajnih zapisnika i useljavanja u stanove – napominje Trkulja.

Cena kvadrata u do sada izgrađenim stanovima je oko 2.000 EUR sa PDV-om.

- Očekuje se blagi rast cena nekretnina, imajući u vidu rast cena građevinskih materijala, ali mi uvek prepoznajemo i nagrađujemo lojalnost i poverenje naših kupaca, posebno u ranim fazama izgradnje. Takođe, svi se nadamo poboljšanju opštih ekonomskih i socijalnih prilika, novim proizvodnim investicijama, smanjenju nezaposlenosti, što bi trebalo da se odrazi i na tržište nekretnina.

Osvrnuvši se na tržište nekretnina u Srbiji danas, Trkulja ocenjuje da kriza u građevinarstvu još traje, ali za neke nekretnine "nema zime".

- Imajući u vidu prosečan kvalitet stanogradnje koji se nudi na tržištu, svakako ima krize, s obzirom na opšte stanje ekonomije i standarda stanovništva. O tome svedoče i neprodate i neizdate nekretnine. Međutim, u segmentu tržišta kojim se mi bavimo, a to su kvalitetni stanovi, sa primenjenim savremenim tehnologijama i kvalitetnim materijalima i ugrađenom opremom, sa dodatanim pogodnostima, i dalje postoji tražnja. O tome najbolje svedoče rezultati prodaje naših objekata u kompleksu "West 65". U toku gradnje prodato je 80% raspoloživih stanova – napominje generalni direktor "Farley Investors".

 

Izvor: eKapija