Najskuplja kuća prodata je u takođe u opštini Savski venac za 3,18 miliona evra, piše Beta.

U Beogradu na vodi je bio i najskuplji kvadratni metar stana u prvom kvartalu 2024. u Srbiji i koštao je 10.350 evra, navedeno je u saopštenju.

Najskuplje plaćeno garažno mesto u prva tri meseca ove godine plaćeno je 73.000 evra, takođe na Vračaru, dok najskuplji poslovni prostor koštao 3,09 miliona evra i kupljen je u opštini Savski venac, takođe u Beogradu.

Ukupna količina novca za kupovinu nekretnina u Srbiji u prva tri meseca ove godine iznosila je 1,5 milijardi evra, što je bilo 2,6 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, objavio je RGZ.

Kao je navedeno, od ukupno 1,5 milijardi evra, 456 miliona evra došlo je sa delimično regulisanog tržišta, odnosno prometa nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine iznosio je 29.108 što je za jedan odsto manje nego prošle godine.

Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzimala je prodaja stanova (834 miliona evra), sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovanih vrednosti.

Za kuće je izdvojeno 122,5 miliona evra, što je osam odsto ukupne vrednosti, za građevinsko zemljište 114,6 miliona evra, odnosno osam odsto ukupne vrednosti, za poslovne prostore 72,6 miliona evra ili pet odsto ukupne vrednosti i za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona evra, što je četiri odsto ukupne vrednosti.

Precizirano je da je sedam odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno iz kredita, što je jedan procentni poen manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18 odsto).