Potražnja za stanovima i kućama i dalje raste, pa sa njom i cene.

Ali šta još utiče na cene, i dokle će da rastu? Da li je će još poskupeti i građevinski materijal? Gosti TV Prva bili su Oliver Glišić, advokat i Goran Rodić iz Građevinske direkcije Srbije.

"Stanovi su tržišna kategorija, tako da je i zemljište u ovom momentu tržišna kategorija. Od ponude i lokacija zavisi i cena. Ako je mala ponuda, cene su više, kao što je normalno kada je tržišna ekonomija u pitanju. Stambena izgradnja nije procvetala samo kod nas, već u celom svetu, a u Americi posebno", navodi Goran Rodić.

Kako ističe, kad krene tržišne nekretnina, onda krene cela privreda, jer stanovi nisu samo zidari, tesari i armirači, već 50 industrijskih grana.

"Ovaj investicioni bum kod nas, koji se ne ogleda samo u stanovima, nego i u infrasrukturi, u znatnoj meri diže i životni standard ljudi i bruto nacionalni dohodak i svaki uloženi dinar vraća se triput", ističe Rodić.

"Lokacija, lokacija, lokacija - to je jedan od osnovnih uslova za cenu stana. Kvalitet mora da se radi po standardima."

Advokat Oliver Glišić ističe da je građevinsko zemljište ograničen resurs.

"Iscrpljivanjem tog resursa dolazi do povećanja cena, što automatski utiče na konačnu cenu proizvoda, tj. stanova. Osnovna stvar za strane investitore je pravna sigurnost sa jedne strane i dostupnost kvalitetnih registara koji će takvu sigurnost potvrditi i protokolisati kroz pravni sistem sa druge strane", navodi Glišić.

Izvor: b92