Danas, kada provodimo mnogo vremena na našim radnim mestima stalno smo u potrazi za što zdravijom radnom sredinom. Bitna nam je udobnost naših kancelarijskih stolica, funkcionalnost nameštaja, boje koje utiču na raspoloženje i efiknasnost, odnosno sve ono što koristimo u našem radnom prostoru.

Jedna od sve češćih dilema jeste da li je za naše telo zdravije stajati ili sedeti tokom rada? Pa, hajde da krenemo od prednosti i mana sedenja.

Dok sedimo osećamo se komfornije, naročito ukoliko imamo udobnu  kancelarijsku stolicu. Osim umnog rada koji ulažemo dok sedimo na radnom mestu, naše telo se sedeći fizički svakodnevno odmara. Ali osim komfora koje nam pruža sedenje u udobnoj kancelarijskoj stolici, ne možemo ništa više svrstati među prednosti. Spisak nedostataka sedenja je daleko veći i sastoji se iz niza bolesti koje nam prete ukoliko je naše telo tokom većeg broja sati neaktivno. Tu su povećane opasnosti od: dijabetesa, srčanog udara, gojaznosti i na kraju kao rezultat svega toga, prerane smrti. Sasvim dovoljni razlozi da se zapitamo kako možemo izbeći sve navedeno i kako možemo sebi pomoći.

 

 

Hajde da razmotrimo kako se naše telo ponaša tokom stajanja. U prilog ovom položaju tela ide to što smo stajanjem aktivniji nego tokom sedenja, pa se smanjuje rizik od nastanka bolesti uzrokovanih dugotrajnim sedenjem. Sasvim dovoljan razlog da ovom položaju za sada damo prednost. Mnoga istraživanja došla su do zaključaka da stajanje pri radu doprinosi efikasnijem radu, boljoj produktivnosti, povišenoj energiji i raspoloženju. Čak je i veća potrošnja kalorija.

I sada kada nam se čini da su svi naši problemi rešeni, možemo postaviti jedno logično pitanje: Da li je stvarno fizički prijatno stajati tokom celog radnog dana? Sigurno da ne.

Kao konačni zaključak možemo uzeti od svega po malo i napraviti balans između ova dva položaja. Idealan recept za nas je da tokom dana slušamo naše telo i zauzimamo one položaje koji najviše odgovaraju našem telu, odnosno da pri radu i stojimo i sedimo.

U našu korist ide i činjenica da proizvodjači nameštaja zaista sve više razmišljaju o našim potrebama, pa su shodno tome u novije vreme dostupni podesivi radni stolovi čiju visinu možete sami menjati. Oni nose popularni naziv „Sit & Stand stolovi”, a jedne od njih možete pronaći u prodavnicama Anaks nameštaja (https://anaks-namestaj.com/kategorije-proizvoda/kancelarijski-namestaj/sit-stand/).

Upotrebu Sit & Stand stolova olakšava jednostavan mehanizam kojim možete smanjivati ili povećavati visinu svog radnog stola. Na ovaj način, u toku radnog dana možete praviti onu kombinaciju sedenja i stajanja koja najviše odgovara vašem telu.