VAŠINGTON - Evropska banka za obnovu i razvoj očekuje da će Srbija da nastavi punu posvećenost i kontinuitet u započetim reformama, istakao je danas predsednik te finansijske institucije Suma Čakrabarti na sastanku sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, dodavši da će EBRD podržati novi investicioni momentum.

 

Vujović je, u okviru prolećnog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, razgovarao sa Čakrabartijem na temu primena postojećeg programa saradnje EBRD-a i Srbije koja uključuje podršku restruktuiranju finansijskog sektora i javnih preduzeća i razvoj poslovnog okruženja.

 

Predsednik EBRD rekao je da će ta finansijska institucija znanjem i finansijskom podrškom podržati korporativno restruktuiranje EPS-a, Srbijagasa i drugih javnih preduzeća i aktivno se uključiti u razrešavanje pitanja problematičnih kredita, a na osnovu Strategije koju je donela Vlada Srbije i na čijoj realizaciji zajedno rade Narodna Banka Srbije i Ministarstvo finansija.

 

"Očekujemo da Srbija nastavi punu posvećenost i kontunuitet u započetim reformama", izjavio je Čakrabarti, dodavši da će ova banka podržati investicioni momentum koji je započeo u Srbiji i izrazio sigurnost da će i strani investitori to pepoznati.

 

Potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Ciril Miler rekao je da Srbija sada ima uvid u realne mogućnosti razvoja, te da joj to pomaže da precizno definiše prioritete u nastavku fiskalnog prilagođavanja, jačanju kapaciteta i efikasnosti.

 

On je, tokom bilateralnog susreta sa Vujovićem, ocenio da se Vlada Srbije dobro pokazala u postignutim rezultatima i da je sada važno ne prekidati započeti ritam.

 

"Put kojim Srbija ide je isti kao i onaj kojim idu sve uspešne ekonomije", izjavio je Miler i dodao da je cilj dostižan, a on je stvaranje plodnog tla za investitore, stalni progres i napredak.

 

Vujović je, govoreći o nastavku uspešne saradnje sa Svetskom bankom, rekao da su unapređenje zdravstvenog, obrazovnog i penzionog sistema - tri najvažnije oblasti kojima se treba posvetiti i razgovarati tokom budućih susreta.

 

Miler je podržao nameru pružanja podrške obrazovanju i zdravstvu, posebno se osvrnuvši na "Program za rani razvoj dece" (Early Ćild Development Program) rekavši da je ulaganje u obrazovanje zapravo ulaganje u ekonomiju.

 

"Mislimo da dobri rezultati strukturnih reformi u Srbiji nose veliki kredibilitet i to svet prepoznaje. Iskoristite to, jer ste pokazali da su ambiciozno postavljeni ciljevi dostižni", zaključio je potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i dodao da je Srbija usled niza dobrih makroekonomskih pokazatelja, u ovom trenutku vodeća ekonomija Zapadnog Balkana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: http://www.tanjug.rs/