Cene stanova u Beogradu

Prema nedavno objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, cene stanova novogradnje u Srbiji u prvoj polovini 2013. opale su za 5,7% u odnosu na prosečne cene u drugom polugodištu 2012. godine. Ako se uzme u obzir promena kursa evra u tom periodu, u prvom polugodištu cene stanova su manje za 2,3% u odnosu na drugu polovinu prošle godine.

Cene stanova u Beogradu nisu rasle u 2013. godini, a u odnosu na 2008. zabeležen je pad cena u proseku oko 22%.

Prosečna cena kvadrata na centralnim gradskim lokacijama u novogradnji se u proseku kreće od 2.200 do 2.500 EUR po kvadratu kada je reč o projektima sa izuzetno visokim kvalitetom završnih radova, dok je za srednji kvalitet završnih radova raspon cena od 1.700 do 2.200 EUR po m2.

Kada je u pitanju periferija grada cene se kreću između 900 i 1.200 EUR po kvadratu u zavisnosti od udaljenosti od centra.

Marko Andrejić, koji je želeo da kupi stan do 45.000 EUR, morao je da ga potraži na lokacijama malo dalje od centra.

- Računao sam da ću moći da kupim jednosoban ili jednoiposoban stan, odnosno u delovima grada gde je cena 1.200-1.300 EUR. U obzir je dolazila samo novogradnja jer sam odlučio da kupim preko subvencionisanog kredita. Prvo sam razmatrao naselje Stepa Stepanović, ali tu nije bilo stanova adekvatne veličine, pa sam onda gledao Karaburmu i Mirijevo gde može da se nađe kvadrat i po ceni oko 1.000 EUR. Na Karaburmi je vrlo malo novogradnje, a na Mirijevu sam gledao ulice Šejkinu i Dragoslava Srejovića. Tu su pristojni stanovi, oko 1.200 EUR po m2, samo su prostorno bili loše orijentisani u smislu da im je falio parking, da su imali manjak svetlosti ili je prozor gledao na zid. Gledao sam i Višnjičku banju gde je cena 1.100 EUR za kvadrat, ali je malo dalje i opet bez nekih pratećih stvari u blizini, a raspitao sam se i za Alpha City, Belville i slične, ali to je van mojih platežnih sposobnosti jer je kvadrat od 1.500 EUR pa naviše – govori o svom iskustvu Andrejić.

Ovaj kupac se posle višemesečnog traženja, odlučio za stan u Ulici vojvode Vlahovića, iznad okretnice autobusa 26, gde je, kako kaže, glavni minus lokacija, ali je zadovoljan rasporedom prostorija, cenom od 1.100 EUR po kvadratu i pogledom.

Politička situacija utiče na potražnju stambenih nekretnina

Prema mišljenju konsultanata za nekretnine, subvencionisani krediti nisu uticali na veću potražnju za stanovima.

- Naše iskustvo govori da dobar proizvod po razumnoj ceni i u vreme krize pronađe kupca, tako da je cena svakako jedan od parametara. Sa druge strane, nešto relaksiraniji uslovi za dobijanje stambenih kredita i niže kamate nisu nužno predstavljali generator nove tražnje. Stabilizacija ekonomskih prilika i rast životnog standarda u budućem periodu bi bio presudan faktor za veću tražnju za stambenim prostorom – napominje Kalezić.

Sagovornica "eKapije" ocenjuje da će cena stanova u budućem periodu zavisiti od niza faktora, prevashodno od rasta životnog standarda, novog zapošljavanja, uslova za dobijanje stambenog kredita, kao i kvaliteta buduće ponude.

Direktor "Legata" smatra da bi cene padale kada bi bila veća ponuda. Malinović navodi da ima dosta neprodatih stanova koji drže cenu od 2008. godine, koja je sada previsoka.

- Ako dođe dosta novca u zemlju, i počnu da se realizuju velike investicije, cene nekretnina bi trebalo da rastu. Takođe, na promet nekretnina utiče stabilna politička situacija.

Suzana Obradović