"Veletržnica Beograd" objavila je danas javni poziv zainteresovanim ulagačima za povećanje osnovnog kapitala, odnosno dokapitalizaciju tog privrednog društva.

U postupku dokapitalizacija mogu učestvovati jedinice lokalne samouprave sa teritorije Srbije i Republike Srpske, privredna društva, investicioni fondovi, zemljoradničke zadruge i udruženja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici i fizička lica, navedeno je u pozivu objavljenom u listu "Danas".

Zainteresovani ulagač može da ponudi iznos za dokapitalizaciju "Veletržnice" bez ograničenja, s tim da se osnovni kapital može povećavati dok taj iznos ne dostigne 49% prvobitne vrednosti, odnosno 29.896.277 EUR u dinarima, prema srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Ulagači koji dostave prijavu stiču pravo na udeo u "Veletržnici Beograd" u vrednosti iznosa koji budu ponudili, a čiji će procentualni udeo biti utvrđen zavisno od ukupne vrednosti kapitala posle njegovog povećanja.

Ulagač koji ostvari pravo na udeo stiče pravo na zakup poslovnog prostora u budućoj hali veletržnice koja prvo bude izgrađena, po povlašćenoj ceni koja predstavlja 50% od utvrđene tržišne cene po kvadratnom metru mesečno.

To znači za ponuđeni iznos od 155.000 EUR stiče pravo na zakup po povlašćenoj ceni jedne jedinice poslovnog prostora u budućoj hali bruto korisne površine do 250 kvadrata, za iznos od 310.000 EUR zakup dve jedinice površine do 500 kvadrata, za iznos od 465.000 EUR zakup tri jedinice do 750 kvadrata.

Za ponuđeni bilo koji iznos veći od 465.000 EUR stiče pravo na zakup po povlašćenoj ceni tri jedinice poslovnog prostora u budućoj hali veletržnice koja prvo bude izgrađena, bruto korisne površine do 750 kvadrata, bez obzira na visinu stečenog udela.

Maksimalno 40 zainteresovanih ulagača može da stekne pravo na zakup poslovnog prostora po povlašćenom iznosu u budućoj hali veletržnice koja prvo bude izgrađena, a kriterijum za izbor zainteresovanih ulagača je redosled prijavljivanja na javni poziv.

Prijave jedinica lokalne samouprave, zemljoradničkih zadruga i udruženja i registrovanih poljoprivrednih gazdinstava imaju prioritet u odnosu na ostale kategorije ulagača.

 

Izvor: ekapija.com