KOMPANIJA "Delta holding", za prošlu godinu, uplatila je u državni budžet 11,2 milijarde dinara. Ukupan prihod ove kompanije u 2017. bio je 55,8 milijardi dinara, što je za 11,3 odsto više nego u 2016. godini. Sve članice "Delta holdinga" beleže rast, a najveći udeo u prihodu ostvario je "Delta agrar", sa 43 odsto i "Delta distribucija" sa 38 odsto.

Prema rečima potpredsednika kompanije Dejana Jeremića "Delta holding" planira da u naredne dve godine investira 600 miliona evra, a najviše u nekretnine i agrar.

"Delta holding", srpska kompanija koja najviše ulaže u izgradnju nekretnina i agrar, za 2018. godinu ima velike planove. Među njima, kako je rekao potpredsednik "Delta holdinga", Živorad Vasić, jeste i učestvovanje na tenderu za strateškog partnera za rekonstrukciju i upravljanje kongresnim Sava centrom. Kako je rekao, na godišnjoj konferenciji za novinare, "Delta" bi u Sava centar uložila dva puta više nego što je predviđeno tenderom, a predviđeno je 12,5 miliona evra.

 

PROČITAJTE I: "Delta" širi lanac hotela

 

- Spremni smo da uložimo 25 milona evra u rekonstrukciju i napravimo od tog objekta pravi kongresni centar - istakao je Vasić. - Napravljen je i projekat da se hotel "Interkontinental Beograd", koji će biti građen u neposrednoj blizini Sava centra. Uz to, hotel "Interkontinental" u Ljubljani, koji je sagrađen za rekordnih 18 meseci, ima popunjenost od 60 odsto, što je neverovatno za hotele koji se tek otvore. Hotel "Kraun plaza" je u 2017. imao 110.000 noćenja i prosek od 72 odsto zauzeća. Nalazi se među prva tri hotela u Evropi po zadovoljstvu gostiju.

"Delta ril estejt" planira da započne izgradnju šoping mola "Delta planet" na Autokomandi u Beogradu i luksuzni kompleks "Delta centar" u bloku 20.

- U planu je izgradnja nove poslovne zgrade "Delta holdinga", jedne od prvih poslovnih zgrada koja će primenjivati najviše ekološke standarde u domenu gradnje i održavanja - ispričala je Zorana Ždrale, generalni direktor "Delta ril estejta". - Do kraja godine otvorićemo šoping molove u Banjaluci, vredan 70 miliona evra i u Varni, koja će koštati oko 120 miliona evra.

"Delta agrar", najveći nosilac kompanije i ove godine će, prema rečima direktora Ivana Kostića, nastaviti da širi plantaže pod voćem i da ulaže u stočarsku proizvodnju. Udvostručiće investicije.

- Za nas je prošla godina bila idealna, skoro 14 odsto veći prihodni u odnosu na 2016. godinu - ispričao je Kostić. - Investicije u agraru bile su u vrednosti od oko 24,1 miliona evra. Spremni smo da u ovoj godini te investicije udvostručimo. Počeli smo sa uvozom junica iz Danske i ovaca i jagnjadi, jer je ova proizvodnja u deficitu. Izvoz je u 2017. godini bio 62 miliona evra, a naši proizvodi plasirani su najviše na tržištu EU i Rusije.

Fabrika testenina i brašna "Danubijus" obeležiće 100 godina. Biće otvoreno još 40 "Juhor" dućana, tako da će u Srbiji biti ukupno 81 "Juhor" maloprodajnih objekata.

 

HUMANOST

obeleženo je i 10 godina rada "Delta fondacije". U tom periodu, prema rečima Dejana Jeremića, potpredsednik "Delta holdinga", urađeno je 3.548 humanitarnih akcija, u vrednosti od 37 miliona evra. Urađene su tri zadužbine i 703.304 stanovnika dobilo je neku pomoć.

 

NEMA OVČIJEG MESA ZA IZVOZ

KOMPANIJA "Delta agrar" lane je započela i sa tovom ovaca i jagnjadi, jer je ova grana stočarstva devastirana i gotovo potpuno uništena. Nedavno je i država otvorila put ka kineskom tržištu.

- Izvoz ovaca i ovčijeg mesa u Kinu je nemoguć jer ovaca u Srbiji nema - kazala je Marija Desivojević Cvetković, potpredsednik "Delta holdinga". - Teško da možemo da planiramo neki izvoz na njihovo tržište, jer ih nemamo dovoljno. Za proizvođače bi bilo značajnije da se reši problem izvoza svinjskog mesa i prerađevina, jer u toj oblasti imamo veće kapacitete da ostvarimo izvoz.

Source: www.novosti.rs